hirurgia_pd_robot.jpg

 В Пловдив извършиха първите роботизирани операции, съобщиха от УМБАЛ "Каспела" . С робота от последно поколение се извършват интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

„Предимствата са много както по отношение на пациента, така и на екипа, който извършва операцията”, посочва проф. д-р Росен Димов, завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ „Каспела”, който е професор към „Катедра по Хирургия“ в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.

 

Той е категоричен, че роботизираната хирургия е бъдещето на коремните операции, а екипът му вече е преминал обучение за работа с робота ДаВинчи Х. Едната функция на системата е, че тя позволява на хирурзите да виждат 3D образ, увеличен многократно в сравнение със стандартната лапароскопия.

„Самият образ е изключително подробен. На него могат да се видят и най-малките детайли, които са ни необходими за извършване на някое прецизно действие с корема на пациента. Другото предимство е, че посредством раменете на робота, които всъщност държат инструментите в оперативното поле, се избягват всички странични движения”, обяснява проф. Димов.

Изключително добрата ергономия при работа пък е плюсът за лекарите. Основният хирург е седнал, удобно разположен в позиция, в която се чувства напълно комфортно. А екипът, който се грижи за пациента по време на операцията, е с редуциран състав.  

„Системата ДаВинчи може да се използва на практика за абсолютно всяка една оперативна интервенция, включително в ендокринната хирургия и хирургията на щитовидната жлеза. Но най-честото приложение на тази система при нас е в областта на коремната хирургия, при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, панкреас и черен дроб. В тези случаи системата ни помага да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със стандартните лапароскопски инструменти не можем да достигнем”, казва хирургът.

Според неговите наблюдения, в последните години се увеличават онкологичните заболявания. Причините за това са много - замърсяването на околната среда, на работната среда, някои онкогени. От друга страна съвременните методи позволяват да се диагностицират болести, които в миналото са оставали незабелязани.

По тази причина и роботизираната хирургия в следващите десетилетия ще се превърне в златен стандарт при оперативното лечение на повечето заболявания на човешкото тяло.

„Преди около 20 години, когато стартира моята кариера в областта на лапароскопската хирургия, общото мнение бе много скептично. Тогава се считаше, че този тип хирургия след няколко години ще изчезне, защото е много скъпа, трудно приложима, изисква специализирано обучение и т.н. Но както виждаме, днес лапароскопската хирургия вече е златен стандарт в оперативното лечение на почти всички заболявания. Според мен същото ще се случи и с роботизираната хирургия”, счита проф. Росен Димов.

Според него с развитието на технологията цената на този продукт ще намалее значително и все по-широк кръг от пациенти ще имат достъп до него. Още повече, в редица страни роботизираната хирургия вече е обект на осигурителни взаимоотношения на изпълнителите на болнична помощ с финансови институции като застрахователни и осигурителни фондове. От тази година и нашата Национална здравноосигурителна каса подписа договор, според който ще финансира определен брой пациенти със злокачествени новообразувания. Те ще бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека, което ще позволи да се възползват от този тип хирургия на изключително ниска цена.        

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес семейство системи и технологии на ДаВинчи се използва от хирурзите във всички 50 щати на САЩ и 67 страни по света.

 
Loading...