iliyan_kuzmanov20220218.jpg

Събрани бяха 2600 лв за награден фонд за дебютен роман през 2022 г.

Пазарджишкият писател Илиян Кузманов избра варненско кабаре за представянето на книгата си "Ако срещнеш Буда, убий го! Пилигримство към свободата". Кабаретната програма е била издържана в същността на източните философии и концепцията за Ин и Ян – бял и черен ангел са извели писателя на сцената.

Нещо нетипично и нетрадиционно успя да разчупи закостенелия стереотип, че литературата е елитарен академичен клуб и я върна обратно до всички хора. В много непринудена обстановка, без натрапчивото продаване на книга, а напротив, желание да я има българската литература. Но не масовата, в която всички са равни и еднакво бедни, а онази бляскавата, напомняща един български литературен вариант на Холивуд”, споделя Илиян. Според него един от основните проблеми, който ни пречи като общество да заживеем един нов живот, е най- лошото наследство на едно друго време - псевдоморалът, дамгосването, разделянето ни като общество на черно и бяло, наши и ваши, всичко това води не само до разслоение, но и до разрушаване на самата съвременна идея за общество, като на нейно място се завръщат племенни отношения, среда за развитие на феодализъм и корупция. Определено провокациите му се отдават.

„Едно от основните предизвикателства днес в България е родната литература да бъде привлекателна… Което, да бъдем честни, изисква големи средства, за да могат писателите да подържат същия лъскав начин на живот, както един спортист или музикант. И ако продължим да бъдем честни, никой български писател знаменитост не може да си позволи дори част от блясъка на другите ни звезди. Даже напротив, успешните ни писатели получават символични възнаграждения, принудени са да си изкарват прехраната с всевъзможни неща, дори и да продават по сергии и панаири, за да си докарат още малко доход, за да съществуват”.

На представянето бяха събрани 2600 лв за награден фонд за дебютен роман през 2022. В наградния фонд се включи и първият официален спонсор - елитен варненски салон за красота. Но амбицията на Илиян Кузманов е наградата да бъде поне пет цифрено число, което да го превърне в най-голямата единична награда, давана у нас за литература и тя да бъде връчена във Варна.

Iliyan Kuzmanov20220218v


iliyan_kuzmanov20220218a.jpg


Loading...