toma_bikov.jpg

През последните месеци страната ни е изправена пред редица кризи и това предполага навременни реакции и ясно поемане на отговорност, се казва в декларацията, която беше прочетена от депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

"Видяхме всичко друго, но не и подобно поведение от управляващите. Усещането ни е, че настоящото мнозинство няма потенциал за това. Още по време на служебното правителство сигнализирахме за цените на тока. Предложихме и конкретно решение през първите дни на кабинета. Резултатът е, че нашето предложение още не е обсъдено", заяви Биков от парламентарната трибуна.

В декларацията е записано още, че кризата с цената на тока прераства в мащабна ценова криза, а "заради бездействието на правителството предстоят масови фалити." От ГЕРБ-СДС заявяват, че войната в Украйна изисква още по-бързи действия. Те допълват, че цените на бензина са преминали 3 лева за литър и това предизвика опашки по бензиностанциите от 1997 г. насам. Управляващите първо мълчаха, а после обвиниха мг ГЕРБ, изтъкна Биков.

"Неспособността на правителството да действа в подобна ситуация, липсата на потенциал за справяне с рискове пред обществото са само симптоми за това хронично заболяване - склонност за злоупотреба с власт. Управлението не е експеримент, нито стартъп, това трябва да то правят подготвени хора. Гражданите не ви дължат време и обществото. Вие сте длъжни на обществото, а не то на вас", каза още Биков.

По думите му от ГЕРБ-СДС са обявили, че ще бъдат конструктивна опозиция, а са получили отказ от диалог.

„Днес Ви казваме, че оттук нататък, отказваме да проявяваме разбиране към Вашата некомпетентност, безотговорност и липса на какъвто и да било усет за национално отговорно поведение. Считаме, че настоящата формула на управление е не просто неадекватна на ситуацията, а с всеки изминал ден ще нанася все повече щети и поражения на българския икономически, обществен и геополитически интерес. От тази гледна точка, наш дълг е да бъдем безкомпромисна опозиция. Наша отговорност е да положим усилия, час по-скоро България да има ново управление, което е способно да отговоря на предизвикателствата на кризите. Управление, което използва всяка секунда от времето си за решителни действия, а не за обяснения на поредния управленски гаф. В подобни съдбовни моменти на кризи, българската нация има нужда от единство и възможност да разгърне целия потенциал, с който разполага”, прочете Биков от парламентарната трибуна.
Loading...