radilovo_aprilsko.jpg

На 20 април признателно Радилово почита своите герои от април 1876 г. Организатор на инициативите е местното читалище “Зора-1903“, съобщи инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик.

Честването на 146 - годишнината от априлското въстание започва в 10 ч. в читалищната сграда, с откриване на музейна сбирка по повод 190 г. от рождението на Георги Ангелиев и 208 г. от рождението на Тодор Банчев.

Тодор Банчев е родом от Разложко. По онова време учителства в Радилово. През 1854 г. става хайдутин, като оглавява чета, в която влиза и Георги Ангелиев. Хайдутува над 10 години. По време на Априлското въстание помага на Георги Бенковски и Панайот Волов при изграждане на революционните комитети в IV революционен окръг. Присъединява се към Хвърковатата чета на Бенковски, която напуска на връх Баба /Стара планина/, след разгрома на въстанието в Панагюрище. Спасява се с няколко другари, след героичен пробив на турския обръч.

Георги Ангелиев, родом от Радилово е земеделец и дребен търговец на дървен материал. Четник на Бейко войвода и Тодор Банчев. След среща с Васил Левски основава Радиловския частен революционен комитет. Познава се с и Георги Бенковски и Панайот Волов. Избран е за председател на възстановения на 9 март 1876 революционен комитет в Радилово. На събранието в Оборище е назначен от Бенковски за войвода на въстаниците от селата по южния бряг на р. Марица. При обявяване на въстанието има задача да съсредоточи мирното население в Брацигово.
При избухването на Априлското въстание Георги Ангелиев е в Панагюрище, откъдето тръгва към Радилово. Обявява въстанието там, както и в селата Бяга, Козарско и Жребичко. Нарежда евакуацията в Брацигово, където на 26 април се отправят и жителите на Радилово, закриляни от Ангелиевата чета. В разразило се сражение с башибозука въстаниците не дават жертви. Самият Георги Ангелиев е леко ранен в ръката. Следва артилерийски обстрел от редовна турска войска и с 27 от четниците си Гого Ангелиев успява да се измъкне в планината. След около 6 месеца укриване, тайно се среща в Пловдив с английския консул Калверт и успява да издейства амнистия от османската власт за радиловските бунтовници. Доживява освобождението и умира на 84 години в Пазарджик, където последно живее.

В Радилово помнят и тачат историята. Пазят жив спомена за подвига и саможертвата от април 1876 г. И всяка година поднасят цветя на паметника на своите герои. Тази година, тържествената церемония в 10.30 ч. предвижда организатори, гости и жители на родолюбиво Радилово, да отдадат за 146 път почит към Април 1876, да споменат имената на Георги Ангелиев - 109 години след рождението му и на Тодор Банчев – 208 години след рождението му.

Финалът на поредицата възпоменателни инициативи на читалище “Зора-1903“ с. Радилово е среща на тема: “Да си спомним за героите от април 1876“.
Loading...