pmg20220426d.jpg

 За поредна година възпитаниците на ПМГ „Константин Величков“ – Пазарджик се класират на финалния кръг на олимпиадата по Информационни технологии. На 25.04.2022г. на сайта на Министерство на образованието беше публикуван списъкът с допуснатите до финалния кръг на проекти. Пет проекта с ръководител Валя Малинова и един с ръководител инж. Лидия Сиракова са сред тазгодишните финалисти.

И тази година възпитаниците на нашата гимназия доказаха, че са сред най-умните, работливи, талантливи, креативни, неуморни и успяващи деца. Това с радост и гордост сподели Валя Малинова поздрави лично за неуморния труд и благодари за всеотдайността на всеки един от учениците - Николай Стоянов, Виктор Вукев, Стефани Кочева, Йоана Добрева, Йордан Иванов, Невена Пенова, Атанас и Теодора Бунчеви.

 А ето и малко подробности за проектите, с които възпитаниците на Математическата гимназия участват на Олимпиадата:

 Николай Стоянов и Виктор Вукев (10. клас) – „ветераните“ в нашия отбор. Това е пета олимпиада за тях. „Има ли по-добро от това да си с приятели и да опознаваш нови места? GeoGo е базиран на градските ескейп игри - решавате загадки, които се крият навсякъде около вас. Освен това имате възможност да използвате приложението като тур гид или за обучителни цели. Време е да изиграем скуката ЗАЕДНО!“ – казват момчетата.

 Стефани Кочева (10. клас) и Йоана Добрева (10. клас) – Стефани и Йоана участват за първа година на Олимпиадата, но влязоха с летящ старт.

 Стефани разработи интернет приложение за таксиметрова компания. Ето какво казва тя самата за проекта си: „Всеки е попадал в ситуация, в която се е налагало да използва услугите на нечия таксиметрова компания. Вариантите за направа на поръчка са няколко. Можеш да се свържеш с диспечера на съответната компания, посредством предоставения телефон за връзка или пък ако откриеш свободно такси директно да използваш него за своя превоз. Живеем в ново модерно време и не от скоро съществува и трети вариант за онлайн направа на поръчката, придружен със следене в реално време на заявеното такси.

В България има много компании, които не са успели да реализират приложение, което да дава тези възможности. Следователно голяма част от клиентите не могат да се възползват от „модерното“. Това важи и за компаниите, навярно те също биха искали да предложат най-доброто на своите клиенти. За щастие, TaxiBook е техният нов шанс!“

 Йоана участва в Олимпиадата със създадена от нея игра: „Винаги съм се чудела какво е да създаваш игри , как да създадеш игра , какви могат да бъдат трудностите и препятствията , какво изисква нейната направа , колко време може да ми отнеме да създам такова приложение и ще се нуждая ли от чужда помощ. Прецених , че да участвам в тази олимпиада е перфектната възможност за мен да изпитам по-малко от всичко , затова направих всичко възможно да успея. Исках да създам игра – по-интересна от това, което съм виждала и чувала, едновременно с това не особено трудна, не само за усъвършенствани геймъри, но и за играчи, като мен, които не са толкова добре развити в това начинание. Създадох играта “Amnesia”, с идеята да бъде забавна, мистериозна, но и едновременно с това интересна, така че играчът да очаква с нетърпение каква ще бъде следващата случка.

 Най-малките ни участници - Йордан Иванов и Невена Пенова (6. клас). И за двамата това е първа олимпиада. Проектите, които представят, са изключително актуални. Ето какво казват те самите за проектите си:

 Невена – „В сайта „Ученически неволи“ съм маркирала няколко теми, касаещи ученическия живот, които по някакъв начин пряко или косвено са ме засегнали и които ще бъдат актуални за още доста дълъг период от време. Не претендирам, че съм изчерпала всички проблеми, които могат да възникнат в училищното ежедневие. Целта ми е да провокирам мисленето на всички, от които зависи да се промени нещо в образователната ни система. Сайтът не е ориентиран към определена възрастова група. Смятам, че темите, които съм засегнала в него касаят учениците от I до XII клас, учителите, родителите, бабите и дядовците, ангажирани в  учебния процес на внуците си, МОН, дори законотворчеството в сферата на образованието.“

Йордан – „Трета учебна година ние се обучаваме в електронна среда. Въпреки, че предпочитам този вид обучение, аз осъзнавам както ползите, така и вредите от него. Затова създадох „SELF HEALTH” - грижа за здравето си. Сайт, който не е само информативен - тип „блог“, а чрез съдържанието си и включените упражнения, да връща читателя отново.

Проектът уебсайт „SELF HEALTH” има за цел да е в помощ на всеки ученик и учител, по време на ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда), а и не само. Със засегнатите теми в него, той би бил от полза на всеки работещ на компютър.  Представлява подбрани методи и техники, които помагат за релакс и възстановяване по време и след работа на компютър, с цел да се повлияе на конкретни неразположения, които са обособени в три раздела: зрение, аудио терапия и точков масаж.“

 Атанас и Теодора Бунчеви – Атанас е 12 клас, а Теодора 9 клас. И за тях това не е първа олимпиада. Те разработиха проект на тема „Приложение за обмен на учебни ресурси“, целящ да подпомогне работата на ученици и студенти.

 От 13 до 15 май 2022 ще се проведе финалния кръг на Националната олимпиада по ИТ. Да пожелаем успех на всички участници!

 А от Валя Малинова, старши учител по информатика и ИТ в ПМГ „К. Величков“ Пазарджик, пожеланието към учениците е:

 „Дерзайте, деца! Продължавайте да ни карате да се гордеем с вас!“

 
Loading...