aleko22_1.jpg

Последна снимка на Алеко Константинов с Михаил Такев и пещерски граждани пред Класното училище в Пещера . 11 май 1897 г.


На 11 май (стар стил) 1897 г., на празника на светите братя Кирил и Методий, е застрелян Алеко Константинов. Оказва се, че убийството е грешка. Стреляно е по друг пътник във файтона – Михаил Такев.
Приятелите се срещат на 8 май в Пловдив, като Алеко Константинов пристига на 7 май в града. Двамата адвокати имат участия в съдебни дела. Такев предлага на Алеко да прекарат празника на светите братя в Пещера и Алеко с удоволствие приема. На 10 май към 22 часа пристигат в Пазарджик и на сутринта на 11 май още в 6,30 ч. тръгват с файтон за Пещера, родното място на Такев, от което е избиран за народен представител. Те участват в тържествата за Деня на славянската писменост, като вечерта на същия ден двамата потеглят с файтон за Пазарджик. По пътя спират в кръчмата на село Радилово. Жителите на Пещера и Радилово имат отдавнашен спор за собствеността на гори и общински мери, като и двете страни многократно прибягват до насилие. Във връзка с този конфликт група жители на Радилово, начело с кмета от Народната партия Петър Минков, решават да убият Такев. Те остават с впечатлението, че несполуката в спора за земите дължат на лидера на Демократическата партия Михаил Такев, заради връзките му с горските власти.
Такев и Алеко Константинов напускат Радилово след 22 часа. В землището на съседното село Кочагово (днес Алеко Константиново) радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона им с пушката на радиловския кехая Здравко Игнатов, при което убиват Алеко Константинов. По-късно Петър Минков, Милош Топалов и Петър Салепов са осъдени на смърт, като присъдата на Салепов, който е непълнолетен, е заменена с 15 години затвор.
И днес актуално звучат думите на видния пещерец Христо К. Пунев: „Тъжното е, че в примката на Темида попаднаха малките, а големите, които бесуваха и организираха убийството, останаха на свобода и сатаниски вдигаха чашите с шампанско за „Бог да прости Алеко …“

Aleko22 2

Смърният акт на Алеко Константинов, съхранен в Държавен архив – Пазарджик, във фонда на градското общинско управление. Свидетели са Михаил Такев и Васил Томов.

Aleko22 3

Михаил Такев и Васил Томов до паметника на Алеко Константинов, на лобното място. 1900 г.

Снимките се съхраняват в Държавен архив – Пазарджик, в личния фонд на политика Михаил Такев.

Нонка Нейчева
Държавен архив - Пазарджик
Loading...