aleko202303b.jpg

Среща разговор на интелектуалци, общественици, творци и писатели се проведе в Пазарджик във връзка с инициативата на БТА "Алеко днес". По повод 160 години от рождението на Алеко Константинов БТА събира 160 видни българи, които да представят своите 160 думи, посветени на личността, идеите и образите на Щастливеца. Подобни срещи ще бъдат проведени в цялата страна, а до края на годината ще излезе и специално издание на списание „ЛИК“ с мислите на 160 интелектуалци, посветени на Алеко.

Модератор на събитието в Пазарджик беше литературният историк доц. Йордан Ефтимов. В дискусията участва и доц. Георги Лозанов, медиен експерт, преподавател по журналистика.

„Идеята е през цялата година да се говори за Алеко и в кампанията да бъдат привлечени не непременно познавачи на творчеството му, а по-скоро хора с живо отношение към действителността, обществено активни хора, способни да прочетат наново Алеко и да разпознаят там събития, ситуации, феномени, които да ги накарат да мислят и за него, но и за себе си, за нашия си свят. Това са много срещи, които ни предстоят в цялата страна, в които ще общуваме с писатели, творци, преподаватели, журналисти, за да говорим за Алеко, за негови текстове, образи и прочие или пък за него като обществено-политическа личност“. Това каза Йордан Евтимов при откриване на срещата.

За предупрежденията към народа ни говори доц. Лозанов. „С тази кампания се опитваме да установим как Алеко Константинов присъства днес в мисленето, паметта и мотивацията на хората. В творчеството на Алеко има остри и сериозни предупреждения към България и българите, които едно подир друго се сбъдват. Независимо, че ние почти сме направили Бай Ганьо симпатичен герой, той е зловеща фигура – от морална гледна точка, от гледна точка въобще на развитието на българската съдба. Затова предупрежденията, които се съдържат в този образ, са много съществени. Затова е важно каква е акустиката им сега - чуват ли тези предупреждения“, каза Георги Лозанов. Той даде пример с фразата от „Бай Ганьо“ „Всички са маскари“. „Тя започна да се употребява много в началото на прехода. В един момент в битката между леви и десни се появи позицията „Всички са маскари“. Това изглежда сякаш заставаш на някаква висока арбитражна позиция и съдиш политиците, а фактически, когато обявиш, че всички са маскари, лишаваш политиката от нейната идеология, която идва от разликите помежду им и така възниква огромната в политиката корупционна зона, където няма идеи, а всичко е една безкрайна далавера. Ето това „Всички са маскари“ е много сериозно предупреждение в „Бай Ганьо“. Давам само този пример, за да се види колко реално има потенциал творчеството на Алеко и Алеко и неговият поглед към политиката и бъдещето – да зарежда в съвременния свят дебати, да участват в дебати. Така да се каже, Алеко чрез своя герой Бай Ганьо е активен участник в съвременните дебати“, сподели Лозанов.

За страшния образ на Бай Ганьо говори и Георги К. Спасов и конкретно за фейлетона „Бай Ганьо прави избори“. „И ако в други текстове той е улично развлекателен, макар и циничен, та почти симпатичен на някои места, там той е с истинското си лице и би трябвало да го разбираме точно в този план“, каза Георги К. Спасов.

Той представи своята книга “Щурец или другото име на Щастливец“ - за Алеко Константинов и Райко Алексиев, които имат общи моменти и в живота, и в творчеството си. „За мен той е една нравствена опора, на която може да стъпим, може да се съизмерваме, разбира се, и да следваме неговия пример“, сподели още Спасов.

За това колко далечен и колко близък ни е бай Ганьо дискутираха интелектуалците в Пазарджик. Костадин Пампов представи пред гостите две книги, които си заслужава да бъдат прочетени и които имат отношение към Алеко: алманахът „Осемте хилядолетия в Пещера и пещерския край“ и „Из записките на буля Ганьовица“ на Александър Йотов.

Според художника Константин Анастасов картината на Илия Бешков е най-силната метафора, свързана с Алеко и неговото творчество - да убиеш автора си. "Този Ганьо продължава да е неотлъчно в нашето време, което е ужасно и опасно", каза още творецът. В хода на срещата той нарисува няколко шаржови портрета на участниците.

Александра Кисовска, ръководител на школата за изобразително изкуство при Младежки дом - Пазарджик, сподели идеята си в къщата музей на Алеко Константинов в Свищов да бъде представена изложба с негови портрети.

Стефка Венчева, журналист и писател, говори за символиката, вградена в паметника на Алеко Константинов в парк-остров "Свобода" в Пазарджик. Тя съобщи, че в Държавния архив в Пазарджик се пазят смъртният акт и цялото дело във връзка с убийството на Алеко Константинов. Новата книга на Стефка Венчева е алманах за историята на гр. Пещера, като част от нея е отредена и на убийството на Алеко.

Преди избори Алеко може много да ни посъветва – някои може да се откажат да гласуват, но други пък могат да намерят там добър съвет как да постъпят, коментира доц. Евтимов, а според Георги Лозанов „Българското общество сякаш се нуждае от съветите на Алеко и е въпрос на гражданска чувствителност да ги чуем“.


aleko202303a.jpg
aleko202303.jpg


Loading...