plamen_milev2021bsp.jpg

На пресконференцията, на която открихте кампанията в Пазарджик, заявихте, че строежът на пътища не е за хвалба, а е задължение на правителството. Изпълнява ли правителството задълженията си?

Когато ме номинираха за водач в областта, започнах да обикалям общините. Потресаващо е, че пътищата до най-големите от тях са в трагично състояние. Сякаш последната война и бомбардировки на Балканите не беше в Югославия, а у нас. Правителството се хвали със над 170 млн. лв. похарчени за второкласната и третокласната пътна мрежа, но истината е, че тези пътища буквално са изоставени. Ненапразно още преди две години предложихме към бюджета на МРРБ да бъде създаден целеви фонд, в който ежегодно да бъдат разчитани по 400 млн. лв. за рехабилитация на второкласните и третокласни пътища. В момента основният паричен поток в това направление върви за автомагистралите. Не засягам въпроса колко качествено се строи, но по-важното е, че по тях върви транзита. А достъпът до по-доходна работа, близката болница, училището, общинския център, се осъществява по второкласните и третокласни пътища. Именно те са за хората. За това отново още през тази година ще внесем предложение в държавния бюджет да бъде създаден този целеви фонд.

Винаги сте сочели корупцията като основен проблем? Всички декларират, че ще я преборят. Вие откъде ще започнете тази борба и ще ни кажете ли как ще стане?

Още през първите 100 дни ще променим 42 подзаконови нормативни акта, които дават възможност на контролните институции да бъдат използвани като административни „бухалки“ и създават корупционни практики. Ще премахнем тези бухалки, а както казах, пътищата са наше задължение и няма да се хвалим с тях. Всички текстове даващи превес на субективния фактор в материалните закони ще бъдат премахнати или сведени до минимум. С други думи текстове от типа на „…и други по преценка на проверяващия орган“ ще отпаднат. Хармонизирането на съществуващите електронни регистри и създаването на нови ще позволи да се съкрати времето за отговор от страна на администрацията и ще сведе контакта „лице в лице“ с проверяващите органи до минимум.

В здравеопазването предвиждате болниците да не са търговски дружества. Ще реши ли това всички проблеми и как гледате на частните болници?

Това ще реши проблема с финансирането на държавните и общински болници. Държавата ще може да ги подържа, реновира и оборудва с нова техника, както и да гарантира базови заплати на лекарите, без броят обслужени пациенти да бъде водещ. Нарочно използвам обслужени, защо при сегашния търговски модел лечението се превърна в услуга, а здравето в стока. Що се отнася до частните болници, то те имат място в системата, но следва да могат да предоставят лечение и грижа по стойности еднакви с държавните и общински болници, ако искат да използват публичен ресурс.

Не обичате много да говорите за себе си, но все пак споделете за семейството си.

Имам 15-годишен син, с който сме свикнали един път седмично, обикновено събота, да караме каяци, а вечер ходим по мъжки на заведение с мои приятели. Бащи и синове. Играем билярд, говорим си… такива работи.

И накрая няколко блиц въпроса:
Кога последно се смяхте с глас?

Тази неделя вечер. Бях в компания с много свежи познати.

Къде искате да сте в този момент?

Може да прозвучи банално, но наистина ми липсва семейството след цял месец кампания, сам.

Къде обикновено почивате?

На тихо място, без много бетон, но близко до всички съвременни удобства. А най-добре почивам, когато рисувам. Рисуването за 3-4 часа ме зарежда с толкова енергия, колкото почивка за един уикенд.

Ако хванете златна рибка, какво ще е желанието Ви?

Да ми изпълни три желания, както е в повечето от приказките.
Loading...