bsp20210308.jpg

Листата на „БСП за България за 13-ти избирателен район – Пазарджик беше представена на среща с медиите. Водачът на листата Пламен Милев представи и приоритетите на коалицията за управлението на страната.

Представянето на листата започна с поздрав към жените и майките и с цвете за всички присъстващи на пресконференцията дами. Областният председател на партията Петя Цанкова сподели, че от дълги години местните структури работят с Пламен Милев. Като общински съветници нееднократно сме обсъждали с него общинските бюджети, изготвяли сме с негова помощ писма до финансовия министър, т.е. сега той излиза от сянката на експертността и излиза пред вас с лицето си и да поеме политическата отговорност да поведе нашата област към успех за БСП, ката Петя Цанкова. Тя сподели и факти от биографията на водача на листата: Пламен Милев е роден в София. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в столицата и Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Доктор е по икономика. От 10 години е член на отдел за Публични политики и анализи към БСП, а от 4 години е ръководител на самото направление. Експерт е в отдела за публични политики и анализи на партията, експерт в политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски. Пламен Милев е част от екипа, изготвил алтернативния бюджет на БСП за 2018 г., автор на проекта на БСП „Визия за България”

„България е единствената държава в Европа, която се управлява не с визия, а от джипка и парите се раздават от прозореца ѝ. Строежът на пътища не е за хвалба, а е задължение на правителството. И да попитаме след вчерашното посещение на премиера във Велинград – за кого са тези пътища – за хората ли или за волфрамовата мина?!”, каза Пламен Милев. Той коментира противокризисните мерки на правителството, като посочи, че съкратените в края на миналата година са 73 хиляди души и броят на безработните вече е 170 хиляди души, като от тях 22 хиляди са висшисти. „Правителството не направи нищо, за да запази ядрото на работната сила в България – голяма част от тях отидоха в Западна Европа и няма да се върнат”, посочи Милев.
След справянето кризата, като втори проблем, който трябва да бъде решен от новото управление на страната, водачът на листата на „БСП за България” посочи корупцията. „Още преди 4 години БСП започна диалог по проблема, в резултат на което е изготвен програмен документ, показващ желанието на хората за промяна и това е ”Визия за България”. Настоящата предизборна програма е на база на този програмен документ. На първо място акцент в нея е здравеопазването. Кризата с пандемията извади наяве дефекти на системата, затова казваме, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества”. В новия парламент първото предложение, което ще внесе БСП е мораториум върху продажбата на държавните и общински болници.
Следващият акцент е образованието.” Част от идеите бяха заимствани от управляващите, като възнагражденията на учителите. Следващият акцент е какво учат децата ни. Функционалната неграмотност продължава да расте и образованието не дава необходимите кадри. Един учебник по предмет – така трябва да е, посочи Пламен Милев. България е единствената страна, в която на учениците се налага да вземат частни уроци по родния си език, защото системата не дава достатъчно ниво за подготовка, подчерта още водачът на БСП. „Нужно е да се подготвят кадри, които да отговарят на нуждите на пазара на труда. Говорим за дигитализация, но никой не си задава въпрос кадри откъде ще дойдат за тази дигитализация. Ще настояваме за увеличаване на училищата за подготовка на специалисти в IT сферата. Политика за младите семейства и политика за пенсионерите и подготовка на прехода между поколенията. Държавата трябва да полага грижи от родилките, майките студенти, безплатните детски градини и детски ясли, безплатни лекарства за деца и семейно подоходно облагане. Младите хора до 26-годишна възраст ще бъдат освободени от данък върху доходите. За пенсиите ще се предложи преизчисление, като БСП поема анагажимент това преизчисление да бъде правено на всеки 3 години, заяви Пламен Милев.

При представянето на листата Петя Цанкова посочи, че в нея са намерили място почтени и отговорни хора, които са се доказали в обществената и в професионална сфера и неведнъж са имали куража да отстояват позиция и в местната власт. В листата участват много общински съветници на БСП, които са се противопоставяли на незаконосъобразни и нецелесъобразни решения на местната власт. „Тук сме пред вас с готовност да поемем този ангажимент и пред централната власт”, каза Петя Цанкова. В листата на „БСП за България” за Пазарджик влизат 14 членове на БСП, 1 коалиционен партньор от ПК „Екогласност” и трима представители на гражданското общество.

С апел хората да излязат да гласуват се обърна Лиляна Мърхова – Присадникова, която е трета в листата. Тя посочи, че БСП вече е реализирала избори – за председател на партията, и че те могат да бъдат безопасни при добра организация. Сред участниците в пресконференцията беше и представителя на ПК „Екогласност” Александър Чалъков, който също апелира симпатизантите да гласуват с бюлетина №4.

Пълната листа на БСП ЗА БЪЛГАРИЯ:

1. Пламен Милев - финансов експерт
2. Петя Цанкова - преподавател
3. Лиляна Мърхова – Присадникова – юрисконсулт
4. Иван Търпоманов – журналист
5. Гълъбина Карамитрева - юрист
6. инж. Стойко Стефанов – енергетик
7. Полина Шишкова – икономист
8. Петя Крушева – културолог
9. Александър Чалъков – юрист
10. Надя Клисурска – Жекова – юрист
11. Александър Велчев – програмист
12. Димитър Жилков – земеделски производител
13. инж. Горчо Станков – технолог по дърводобива
14. Стефка Пенева – икономист
15. Гергана Ичева – експерт „човешки ресурси”
16. Андрей Премянов – студент по администрация и управление
17. Александър Кобаков – мениджър
18. Георги Янкулов – член на Фондация „Бъдеще за древна Царина”


bsp20210308a.jpg


Loading...