bsp20220614dragomir_stoynev.jpg

Предсрочните избори ще блокират антикризисните мерки, необходима е по-висока политическа култура и диалог в управлението, каза Драгомир Стойнев в Пазарджик

 

„Ако водещ е националният интерес, социално-икономическото оцеляване на българите и стабилността на бизнеса, нямаме нужда от предсрочни избори. Общите решения в интерес на хората в момента са най-важното в управлението на държавата“. Това заяви в Пазарджик на среща с граждани зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и народен представител от Пазарджишко Драгомир Стойнев. В срещата участва и областният управител на Пазарджик Андрей Гечев.

Драгомир Стойнев очерта кои мерки ще бъдат блокирани и неизпълними, в случай, че се стигне до нови избори. Ще бъде невъзможно да бъдат въведени промени в Закона за енергетиката, за да може бизнесът да получи обезщетения заради кризата. В пенсионната политика неотложно е повишаването на пенсиите с 10 на сто, както и изплащането на 60-те лв. като добавка. Минималната пенсия ще бъде увеличена от 370 лв. на 467 лв. През октомври ще започне преизчисляване на пенсиите, като индивидуалната мярка ще засегне 700 000 пенсионери. За целта само за октомври т.г. са предвидени 1 млрд. 386 млн.лв от бюджета.

С приемането на бюджета ще бъдат осигурени и по 25 ст. на литър гориво, като и тази мярка ще има положителен ефект за гражданите. Повишават се и ваучерите за храна, с които вече ще могат да се плащат и други разходи - напр. комунални услуги.

„Ние сме наясно, че Бюджет 2022 г. не е толкова реформаторски, колкото компенсиращ срещу кризата, провокирана от войната в Украйна“, допълни Стойнев.

„В момента България няма нужда от политическа криза, напрежението в Коалицията обаче трябва да е категоричен сигнал, че са нужни промени в начина, по който се работи и по който тече диалогът и съответно се реализират политиките. БСП е категорична, че избори не са нужни, но е нужна по-висока политическа култура и партньорство във вземането на решения“, каза още Стойнев.

Драгомир Стойнев изрази увереност, че в четвъртък в пленарна зала бюджетът ще бъде подкрепен и няма да се стигне до сътресения в управлението на държавата. На срещата бяха зададени въпроси, свързани с новата пенсионна система, с начина на гласуване-хартиено или машинно, с поскъпването на електроенергията и др.

На снимката горе:

Драгомир Стойнев разговаря с граждани на Пазарджик заедно с областния управител Андрей Гечев


bsp20220614.jpg


Loading...