ИНСТИТУЦИИ

Социален Ангел

вторник 05 юли 2022 - 16:18:06
iliyan_kuzmanov20220705.jpg

Илиян Кузманов е български общественик, писател и социален предприемач. Добива международна известност с „Ако срещнеш Буда, убий го!“ (оригинално заглавие – „If You Meet Buddha Kill Him!“) – първата книга от български автор, влязла в Топ 20 на Амазон за най-продавани заглавия (15-о място). Създател е на Ezo – български социален бизнес, който добива популярност и признание извън България Социалните му дейности в България са в помощ на жени, жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, за подобряване на условията в затворите и други.

Кузманов учи „Право“ в Пловдив, а като студент заминава за Канада през 2003 г., където през 2011 г. завършва „Икономика и история“ и „Финанси“ в университета Конкордия, Монреал. Учи и „Глобална политика“ в Международния институт по бизнес мениджмънт, Берлин, Германия, както и „Устойчиво развитие“ в Loyola International, Монреал, Канада. През 2011 г. в Лондон, Англия, създава компанията си Domestic Help London, по-късно преобразувана в компания с обществена дейност – Art Angel International. През 2014 г. създава първия си социален бизнес – Ezo, в кв. Баркинг, Лондон. Завръща се в България през 2019 г. и основава фондация „Арт Ангел“.

В момента постоянното му пребиваване е Лондон от съображения за сигурност, поради заплахи и физически посегателства, отправяни срещу него. Той е и един от хората, поставени в прословутите Списъци с Врагове на Народа. Част от нападките са и заради новата му все още не издадена книга „Дявола Аз го Познавам”, като анонимно е обвиняван във всичките седем смъртни грехове, но най- вече в либералната си реторика.

В Пазарджик той е инициатор на няколко социални инициативи,  а също социални реклами, реклами в подкрепа на здравето, за ваксинация против ковид, срещу насилието над жените и хомофобията, за толерантността. Последните му социални реклами бяха повод за интервюто ни:

 Iliyan Kuzmanov20220705man

 Защо социума и неговото състояние са толкова важни за теб?

 Знаеш ли, моите истории са много лични и заредени с емоции. Няма да намериш в тях фалшивите високопарни лозунги, няма ги такива химери като национално самосъзнание, колективен дух и всичките глупости, с които продължават да ни заливат. Правя нещата, защото вярвам l тях, защото съм ги преживял, защото не искам да е така, защото смятам, че индивидуалното е много по-силно от колективното. Което си е и чиста проба медиокрация (посредственост), в което превърнахме и демокрацията у нас. А както знаем, скрити зад колективните решения най-добре виреят мерзавците и посредствениците.

Оказах се в Пазарджик, без да съм предполагал, че ще го направя. Попаднах в такива истории, които смятах, че ги има само в киното и книгите. Някакви хора, бивши с възможности и криминални проявления достойни за сериал на Netflix, жени, смятани за стока и инвестиции. В България видях, че можеш да си “поръчваш” хора, по същия елементарен начин, както си поръчваш цаца и бира. Че плътта е стока, жената е товар и материал. В общи линии, само в пазарджишката полиция, покрай моите истории имам 4 разследващи полицаи, един от ГДБОП в добавка Специализираната Прокуратура в София. И всичко това с резултат 0, а аз съм доста упорит, ясно е какво остава за обикновения човек? Ето и заради това направих всичко в България от инат и спортна злоба.

 Iliyan Kuzmanov20220705man2

- Как успяваш да мотивираш хората да се включат в твоите каузи - имам предвид имена като Патрис Евра и Майкъл Лаудруп?

 С това, че съм честен и откровен. Може да не съм на всички лицеприятен, може да съм прекалено себичен - егоист, много шумен, но съм истински. Както забелязвам, това е много рядко качество. Много се лъже, ама много. Но то идва явно от политическата култура, която не е мръднала последните 80 години. Когато ни направиха всички уж равни и уж бедни, но с мечтата за светлото бъдеще, което никога не дойде, заради демагози, които оправдават мизерното си съществуване със захаросани глупости за наивници.

 Iliyan Kuzmanov20220705man3 

-Основна цел на всеки бизнес е  печалбата. Как това се вписва в разбирането ти за социален бизнес?

 Ето виждаш ли, всичко го правим за заплата. Щото ще ни платят, просто някакъв ужас, службогонци. Така и възпитаваме децата си, само срещу пари и заплата. Така и обичаме, ако някой се грижи за нас, от горе. Извратена Соц мутация бих казал. А най-забавното е когато някой започне да обвинява Запада и Капитализма. Както разбрахме те са платени, но все пак е много глупаво. Все пак нали там са егоизмът, индивидуализмът, личната воля. Това от което се лишихме през тези 80 последни години бяха ярките характери и индивидуалности. Най-достойни станаха зубърите и нагаждачите… докато на Запад това са будните гаменчета. Дори когато говорим за ляво и дясно у нас е толкова сбъркано - русофили/русофоби, социалисти/патриоти, просто безумие. В този спектър липсват либерализмът, консерватизмът и свободният индивид… При нас всичко се свежда до стадното самосъзнание, защото е най- лесно. Всичко се свежда до наши и ваши, в нашето разбиране. „Нашто“ е добро, а „вашто“ не, до там се въртят стрелките на моралния компас. Някакъв индиански епос…

Докато капиталистическата философия е вселена на ярки характери, а не факелни шествия и манифестации. Да вземем бащата на макроикономиката Джон Мейнард Кейнс, който казва за капитализма „че е вярата в това, че най-грешните от нас, могат да направят много грешни неща, за да постигнем най-доброто за всички“. Бащите на капитализма са противоречиви хора, Хенри Форд и Андрю Карнеги, например, са визионери, които тръгват от нулата, незачитащи никакви административни правила, те успяват да създадат индустриални (търговски и финансови) империи, променили света, в който живеем. Като същевременно полагат изключителни грижи за обществото около тях, поради простата причина, че не са очаквали и искали това да го направи държавата. Такива хора полагат основите на „държавата“, която е трябвало да защитава индивидуализма, личната собственост и инициатива, свободният пазар и свободната търговия, както и върховенството на закона. Докато у нас държавата в съвременния ѝ вид, в който я познаваме е положена от безимотни, бедни хора, които буквално са яхнали вълната след 1944 год. И е започнала една вакханалия на гърба на тези, които са имали преди това. Та такава ни е и философията и разбирането за света след това; “на гърба на изедниците чорбаджии”, та и до днес. Няма как просто, някой Андрешко със скъсани цървули, един ден да се събуди като директор с власт, разполагащ с общите пари. Кажи ми какво можем да очакваме като резултат? Путин! Или както обичам да цитирам любимият ми руски писател монархист и неговото “Кучешко сърце” – „и всичко се свежда до ранъта“.

 Iliyan Kuzmanov20220705man4

 -Какво да очакваме от най-новия ти проект - Форума "Аз обичам България"?

 За форума искам да благодаря на Николай Янев. Много готин пич, който единствен имаше топки да се спре до мен в един момент, в който моите проблеми си станаха доста сериозни и да ми протегне ръка за помощ. Да ме попита, пич какво става, защо се махаш, какво мога да направя? От там се роди и форумът с надеждата, че ще можем да намерим ангажираност и съпричастност, като започнем да говорим на високо за проблемите. За съжаление, дойде само Андрей Гечев, областния ни управител, който също е много ценна личност, а всички останали, просто по изпитана соц рецепта, се скриха някъде. Това при положение, че няколко пъти говоря със секретарката на шефа на МВР, те знаят за сложната ситуация и накрая нула. То и затова ги няма няколко милионна от България.

А плановете са, че ще се преместя за известно време в Лондон, просто се притеснявам от всичките глупости. То не бяха фекалии, то не бяха посред нощни взломове, то не са предишните истории, в които никаква развръзка. Та за капак имейли, в които ме изкарват някакъв „Враг на Народа“, а и списъци с такива правят. И разбираш че държава около теб няма, няма институции и си сам. Надявам се в един момент, когато има развръзка да се върна и да продължа това, което правя и поне малко да съм помогнал, България да е по-добро място за живеене, защото Аз Обичам България.
Loading...