osvetl20220920a.jpg

Предстои да бъде обявена обществена поръчка и за осветлението в населените места от Община Пазарджик

Община Пазарджик подписа договор с гарантиран резултат по проекта за модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление на град Пазарджик. Изпълнител на проекта е „ДТ – Смарт Лайтинг Пазарджик“ с участници в него - „УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ“ ЕАД и „НОВАТЕЛ“ ЕООД. Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов, като уточни, че става въпрос за подмяната на половината улично осветление в града, тъй като другата половина вече е модернизирана – част от нея по т.нар. Норвежка програма, а другата част – с общински средства.

„Отдавна говорим за този проект. Искахме да го реализираме през европейски средства по Плана за възстановяване и развитие, обаче благодарение "усилията" на нашите национални политици това няма как да стане бързо. Затова го реализираме с договор с гарантиран резултат. Договорът е на стойност1 218 514 лева и включва проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители, а също мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на авторски надзор.Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 13 месеца, но с оглед на предварителните разговори с нашите партньори този срок ще бъде съкратен значително. Като нашата идея е в рамките на 3-4 месеца цялото осветление да бъде подменено”, заяви кметът Тодор Попов. Подмяната на осветителните елементи ще започне от главните пътни артерии, като до Нова година ще се подменят осветителите по големите улици и в парковете и градините.

Финансиращ орган е немската компания "Дойче телеком”, а лихвата, която общината ще плаща за връщането на инвестицията е 1,5 %. „Това са партньори, които аз познавам, като биография на фирмите. "Улично осветление" е една от най-добрите в България за този вид дейност, с дългогодишен опит. "Новател" също е добра компания с иновативен опит, използва нови технологии. Т. е. имаме съчетание на опита с модерност, коментира още Тодор Попов.

Той съобщи, че още от утре Общината започва да работи и по ЕСКО договори за осветлението в населените места и до края на месец октомври ще обявим ще обявим обществената поръчка, така че напролет да започне подмяната и на осветителните тела в населените места. И да може разходът на енергия по този важен сегмент, какъвто е уличното осветление, значително да бъде намален.

Изпълнителният директор на „Новател” Герасим Славов посочи, че те са изключително горди от това, че ще реализират този проект и двете ключови неща са, че става въпрос за ЕСКО договор и за тях това е инвестиция, както и за това, че компанията им гарантира висок процент на икономия на електроенергия – над 60%. Осветителните тела са произведени в България от фирма, която работи изключително за износ, а това е гарант за качество, подчерта Герасим Славов. Освен ново осветление ще бъде осигурена и система за управление на осветлението, като софтуерът следи в реално време за състоянието на цялата система.

„За нас е важно, че ще имаме и съвременна система за контрол и автоматично пускане и спиране на уличното осветление, защото трябва да сме отговорни към разходването на енергията”, подчерта още кметът на Пазарджик Тодор Попов. В тази връзка той коментира и проектът за общински соларен парк, по който до Димитровден трябва да бъде сключен предварителен договор за присъединяване към електропреносната мрежа, след което да бъде обявена обществена поръчка за изграждането му.


osvetl20220920.jpg
osvetl20220920b.jpg


Loading...