gradinata20220923a5z.jpg

Посланиците на Албания, Сърбия, Ирак, ген. консул на Р. Туция в Пловдив, почетният консул на Италия, представители на посолствата на САЩ, Унгария, на Европейския парламент, гости от други български общини и легендата на български футбол Христо Стоичков лично засвидетелстваха подкрепата си за иновативния международен проект, който Община Пазарджик стартира - „Градина на света“ в парк-остров „Свобода“. Това ще бъде най-голямата площ на Балканите с растителни видове от България, Европа и света. Кметът Тодор Попов показа проекта на място на високопоставените гости днес, а заедно с Христо Стоичков направиха първа копка на градината с рози на Камата. Стоичков избра да засади розова градина във формата на осмица и с цветовете на българския трикольор.

Чуждестранните официални гости засвидетелстваха подкрепа за проекта, обещаха, че ще дойдат догодина за откриването, а дотогава ще съдействат с предоставянето на типични дървесни видове за своите страни, които добре биха вирели и в България.

„Щастлив съм, че сега даваме старта на инициатива, с която след една година всички ще се гордеем, не само в Пазарджик, но и в България. Тази градина ще представлява една нагледна платформа как може всички държави от света да бъдат заедно. Кое е това, което ни обединява? – любовта към земята, любовта между хората и желанието да направим нещо, което да бъде символ на желанието за мир и сприятеляване, и което да доставя удоволствие на хората“, каза кметът на Пазарджик. Тодор Попов пожела хората да бъдем по-смирени, защото от липсата на смирение идват конфликтите и проблемите. На всички гости той връчи позлатен житен клас – символ на Градината.

Златен житен клас получи и Христо Стоичков. „Едва ли има човек, който да е направил повече за България от него – повече за това България да се познава, да имат респект към България и да се запознаят с нашата душевност, защото Христо е роден победител“ – това каза кметът преди да покани Христо Стоичков да направят първа копка на Градината. Той подчерта изключително много разчита на това, че Стоичков е кадемлия и каквото и да е започнал, всичко се е случило.

„Приех тази покана, защото обичам цветята, винаги съм се гордял, че бялото, зеленото и червеното са цветовете на България“, каза Христо Стоичков и обясни защо градината ще е във формата на осмица, но едва ли има българин, който да не знае за №8. „Осмицата няма край, горе – долу, все се завърта и все върви нагоре. Искаме да покажем на света, че се борим за мир, мирът е в нас и около нас. Не деля хората, ние сме задружни, нека няма бедност, няма войни и каквото зависи от нас да го направим!“, пожела Стоичков.

Теренът за градината на Камата се оказа доста труден, но двамата с кмета успяха да забият лопатите, към тях се присъедини и Ивет Горанова, за да ги подкрепи със спортна сила и дух.


gradinata20220923a4z.jpg
gradinata20220923a6z.jpg


Loading...