gerb20220927.jpg

Кандидати за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС се срещнаха със земеделци и животновъди в Пазарджик. На срещата присъства и бившият заместник-министър на Земеделието и бивш директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева посочи пред земеделците, че управлението на „Продължаваме промяната“ не довело до нищо добро. „Тази промяна доведе до поредица от кризи и до прецедент за България страната да стане спонсор и дарител на по-богатия европейски данъкоплатец. Казвали сме, че за всяко едно евро, което България внася в еврофондовете, получава други четири. Обаче ги получава, когато администрацията и правителството работят и когато в администрацията има хора, които работят. Ние имаме втора нулева година за всички програми, включително и за тази, която най-много интересува земеделците. Нямаме нито един одобрен проект по Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде усвоен до края на следващата година. Така че България от бенефициент и получател на европейска солидарност – тъй като България продължава да си внася вноските, се превърна в спонсор, което е срамно“, каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че резултатът от управлението на Продължаваме промяната е почти три пъти по-висока инфлация от средната за Европа и че от ГЕРБ-СДС са готови с програма, в която са разписани конкретни мерки за преодоляване на кризата.

Бившият заместник-министър на земеделието д-р Лозана Василева наблегна на негативните тенденции в земеделието - спада в производството, особено в животновъдство и при зеленчуците, политическата чистка на експерти в министерството и по места в регионите, редица грешки на управляващите от ПП, довели до забавяне в плащанията и неадекватни мерки в компенсирането на по-високите разходи за торове, фуражи и препарати.

„В националния план за възстановяване беше изключен Планът за пълна рехабилитация на напоителните системи и отводнителните системи. Правителството на промяната реши, че земеделието не е важно и финансите се насочиха към финансирането на батерии за фотоволтаици. ГЕРБ не е допуснало загуба на европейски средства, но за съжаление, през тази година има реален риск за се загубят пари по програма за развитие на селските райони. Вие, земеделците, имате нужда от подпомагане и ще е престъпление тези европейски средства да ги върнем към ЕС, това е недопустимо в тази тежка ситуация“, каза д-р Василева.

Васил Грудев представи пред земеделците от Пазарджик и региона програмата на ГЕРБ-СДС в сектора:
„Това не е предизборна програма, а програма за излизане от кризата. Лошите новини сега са, че със сигурност ще загубим европейски средства. Другият критичен момент е, че стратегическият план, който не само не е готов, не само, че няма одобрение и липсва разработена нормативна база, но и сега е поставен на карта – това, което досега е било стабилен елемент, а именно директните плащания, сега е поставено на карта. Виждайки готовността на министерството и общата готовност на стратегическия план, ще ви кажа, че за следващата година, каквото и да се случи, няма да има готовност за прилагане на новите схеми и мерки за директни плащания на площ. Миналата седмица отговорихме на 405-те бележки, чакаме в рамките на два месеца комисията да върне втори отговор. Всичките отговори са такива, че ще доведат до още една серия въпроси“, обясни Грудев. Затова ГЕРБ-СДС са взели решение да предложат още една година да се прилагат мерките такива, каквито са, и стратегическият план да стартира след една година – т.е. от 2024 година.

По отношение на програмата за сектор Земеделие всеки от вас го знае, че не може да говорим за земеделие без напояване. Така че в националния план за възстановяване и устойчивост ще възстановим проектът за модернизация на напоителните системи, заяви Грудев пред земеделците. Другият ключов проект на ГЕРБ-СДС е свързан с климатичните промени. „Земеделието става все по-рисково с всяка една година, затова сме заложили създаването на национален взаимоспомагателен фонд с доброволно участие на земеделските производители и държавата като гарант за покриване на рискове от климатични промени, така че държавата да компенсира всички неблагоприятни ситуации, като градушки, суша и пазарни промени“, заяви Грудев. Той коментира също, че България е допуснала безконтролен внос от Украйна, заради спрялата работа на Агенцията по безопасност на храните. „Агенцията спря, защото една политическа сила реши, че единственото, което ще направи за сектор Земеделие е да развива една дъвка с балончета, наречена „Капитан Андреево“. А там се извършват три вида контрол – ветеринарен- за стоките от животински произход, фитосанитарен контрол – за всички хранителни стоки и здравен контрол, който изследва остатъчни пестициди на няколко продукта и трябва да ги изброя: това са портокали, мандарини, лимони, нар и пипер. А в същото време една политическа сила през цялото време говори за пестициди в доматите, в краставиците. Сега Държавната лаборатория на българската агенция по безопасност на храните е задръстена с проби от портокали и няма кой да провери пшеницата, слънчогледа, доматите, краставиците и други. Ние трябва да възстановим фитосанитарния контрол за всички хранителни продукти, които влизат на територията на страната“, заяви още бившият директор на фонд „Земеделие“.

В рибарството той посочи, че ситуацията е същата като в сектор земеделие, но оперативната програмата е малко но напред от земеделската и прилагането ѝ може да започне още от началото на следващата година.

В края на срещата водачът на листата Екатерина Захариева призова присъстващите на 2 октомври да гласуват с номер 24, защото българските граждани не заслужават експеримента „промяна“, а заслужават хора в управлението, които от ден първи могат да започнат да преодоляват кризите.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!


gerb20220927a.jpg
gerb20220927b.jpg


Loading...