onko20220930.jpg

Сдружение за откоболни и приятели с председател Мария Чергарова обяви старта днес на 21-та национална кампания за борба с рака на гърдата и 17-та кампания под патронажа на кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Официални гости на тържественото откриване на кампанията бяха г-жа Екатерина Захариева, г-жа Гинче Караминова, директорът на дирекция Социално подпомагане към Община Пазарджик  г-жа Димитрия Церова, д-р Валентин Иванов и д-р Прокопи Копев.

„Колко е хубаво, че вече 21 години се събираме на този ден и трябва да се гордеем, защото първи в страната направихме тази услуга първоначално като инициатива на Мария Чергарова, а после с подкрепата на държавата, тогава в лицето на Екатерина Захариева и Гинче Караминова, за да може тази услуга да стане държавно делегирана дейност. Най-смисленото е, че толкова години Мария и нейният екип помагат на хора от нашия град и не само помагат, а и връщат вярата, което е най-важното нещо. Казвам го всяка една година, ще го повтаря и тази – и само на една жена да сме помогнали, това осмисля цялата кампания”, каза кметът Тодор Попов. Той отправи благодарности към Мария Чергарова за това, че „вдъхва вяра, живот на хората, вдъхва увереност, и помага, защото човек да бъде милосърден и състрадателен е висше благо. Всеки има своята мисия в тоя живот. Аз се радвам, че Мария е открила това свое призвание и го развива успешно”, каза още кметът.

„Тук има двама лекари и съм убедена, че никой от тях няма да отрече, че най-важната предпоставка за оздравяване е точно вярата, надеждата и това да има кой да ти подаде ръка в труден момент. А тук, в Центъра, правите точно това. Така че пожелавам на Мария и нейния екип да имат вярата, че това, което правят, е наистина добро и ще срещат само благодарност”, каза Екатерина Захариева.

Гинче Караминова сподели пред всички вълнуващ разказ за тежко болна жена, спасена по чудо благодарение на вярата на хората. „Така че, когато всички сме заедно, когато помагаме да се случват нещата, и здраве ще имаме, и щастие, и късмет!”, каза Гинче Караминова.

Диана Иванова, представител на РОШ-България поздрави Мария Чергарова и екипа ѝ и пожела в бъдеще държавата да изпълни своя ангажимент за скрининг на рак на гърдата и това наистина да се случи.

Управителят на Център за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни  и председател на УС на Сдружение за онкоболни и приятели Мария Чергарова направи кратка ретроспекция на изминалите 21 години и посвети тазгодишнта кампания на семейството си. Мария Чергарова обяви и мотото на кампанията: Намерете време, за да имате време!”

Тя отчете и работата през 2021 г., когато с мобилния ехограф са направени 4625 профилактични прегледи на млечна жлеза и щитовидна жлеза. Открити са 244 патологии, на 15 човека – рак на млечна и щитовидна жлеза. „Това са 15 спасени живота!” , посочи не без вълнение Мария Чергарова.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, предоставени на Онкологичния център в Пловдив, регистрираните новооткрити злокачествени образувания за 2021 г в област Пазарджик са 780.

Кампанията стартира с безплатни прегледи, които през следващата седмица ще извърши д-р Копев, а прегледи с ехограф на млечна жлеза ще извърши д-р Валентин Иванов от болница „Каспела” на стойност 50 лв и гинекологични при д-р Досева на стойност 30 лв. Всички прегледи са с предварително записване.

Помолен да говори пред всички, д-р Прокопи Копев, заяви скромно единствено, че ще продължи да помага и да преглежда. Кметът на Пазарджик публично благодари за това, че преди години д-р Копев му е направил животоспасяваща операция и сега дължи живота си на него, както хиляди други пациенти, на които той е помогнал като хирург. Кметът помоли присъстващите да аплодират бурно д-р Копев за това, което прави за хората.

Д-р Валентин Иванов сподели черната статистика за онкоболните и пожела скрининга и ранното диагностициране в България да станат факт, а не да са само пожелание. За това обаче са нужни сериозни усилия от страна на управляващите. Кампании, подобни на тази на Мария Чергарова, са единствената опора, на която се дължи по-ранното диагностициране, за което д-р Иванов поздрави екипа на онкоцентъра.
Loading...