madrid_online2022.jpg

 Онлайн урок за пазарджишките будители проведе Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ за децата от неделното българско училище „Азбукарчета" в Торехон де Ардос, Мадрид, Испания. В него участваха деца от 7- до 16- годишна възраст.

„С нас се свърза ръководителят на училището г-жа Латинка Хинкова, която е от Пазарджик“, разказа експертът по „Връзки с обществеността, програми и проекти“ в библиотеката Диана Варникова. „Г-жа Хинкова сподели, че тяхната общност и най-вече децата имат необходимост от повече връзки с България и от повече съвместни инициативи. Затова и осъществихме една такава онлайн образователна среща по повод на 1 ноември-Деня на народните будители. Главният библиотекар на отдел “Справочно-библиографско и информационно обслужване и Краезнание“ в РБ “Н.Фурнаджиев“ Надежда Механджийска подготви и изнесе урок, посветен на пазарджишките будители, придружен с мултимедийна презентация“, разказа още Диана Варникова.

Децата са научили факти за първото Владиково школо, за Епископ Дионисий, за първите книжовници, библиотекари и издатели, за живота и делото на Стефан Захариев, Станислав Доспевски, Константин Величков и др. радетели за възраждане на българския дух и национално самосъзнание. Специалистите от библиотеката са изпратили на темата и подготвени от тях материали по темата. В края на срещата са си обещали да имат и други съвместни инициативи.

Madrid Online2022v2

Madrid Online2022v
Loading...