hiv.jpg

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Време за равенство!“.

На 1 декември 2022 г. Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ.  Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2021 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 000. В световен мащаб през 2021 г. 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия. 

От 1986 г. до 25.11.2022 г. в България са регистрирани общо 4 020 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2022 г. са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните  мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 1,8:1.

По предварителни данни в страната над 232 088 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. 94% от новите случаи с ХИВ – инфекция са се инфектирали по сексуален път (33% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 61% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 4,7% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г., следвана от възрастовата група

40-49 г. – 29 % и 20-29 г. – 16%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 30%, Пловдив, Бургас и Варна – съответно по 12%. Близо 30,1% от новите случаи през 2022 г. са чужди граждани от различни региони на света.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2022 г. общо 2 160 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а зa сравнение – средният показател за страните от ЕС е 3,3.

 

Инициативи на РЗИ Пазарджик по повод 1 декември

 

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември, от 11.00 ч. до 12.30 ч., в централна градска част на град Пазарджик, съвместно с Български младежки Червен кръст и Общински съвет по наркотични вещества – Пазарджик,  ще се раздават здравно-промотивни материали, червени балони и презервативи /осигурени с финансовата подкрепа на Община Пазарджик/.

А в град Септември днес от 13.30 ч. РЗИ-Пазарджик съвместно с МКБППМН – Септември, Община Септември и училища: СУ „Христо Ботев“, СУ „Христо Смирненски“ и ПГ по МЗС ще се проведе кампания „Не на дрогата и СПИН-а!“. Ученици от СУ „Христо Ботев“ ще изготвят панделка от червени балони, ситуирана в центъра на града. В трите училища е обявен конкурс за рисунка, есе, презентация на тема: „Не на дрогата и СПИН-а!“. Отличените участници ще получат награди, осигурени от РЗИ Пазарджик. В зала осигурена от Община Септември, ще се изнесе презентация на тема: „ХИВ/СПИН и как да се предпазим!“ и се предвижда прожекция на филм „Екстази“. Лаборант от здравната инспекция ще демонстрира изследване за ХИВ с бързи тестове.

Танцови състави от училищата в град Септември ще вземат участие в инициативата.
Loading...