microorg800ff.jpg

Микробиологът от РЗИ Пазарджик Силвия Ветренска спечели второ място с проекта си «Моторът на Ели» в Националният конкурс Агар Арт за рисунка с микроорганизми, организиран от фирма RIDACOM. Финалният етап и събитието по награждаването на участниците се проведе на 27 януари 2023 г. в София Тех Парк.

Това не е първото участие на микробиолъга Силвия Ветренска и на колегите ѝ от РЗИ-Пазарджик. През 2018 г. микробиолозите от пазарджишката здравна инспекция спечелиха първо място с рисунката "Златни рибки", нарисувани с бактерията Ешерихия коли (E. coli) върху хранителна среда на Левин. Бактерията расте с характерен метален блясък и рибките наистина са златни.

Microorg800f

Тазгодишната рисунка - "Моторът на Ели", е сътворена пигментообразуващи сапрофитни микроорганизми или по-просто казано неболестотворни бактерии изолирани от околната среда (води и почви), които растат в най-различни цветове, сподели Силвия Ветренска.

«Всяка рисунка в конкурса е своеобразна визитка на лабораторията, в която е създадена. С «Моторът на Ели»  се представи тази година нашата лаборатория "Санитарна микробиология". Вдъхнови ме моята приятелка Ели, която е емоционален и позитивен човек, обича природата, науката и изкуството, а най-много обича да пътува със своя мотор. За 30-я ѝ рожден ден нарисувах нейния мотор с моите бактерии“, каза още Силвия Ветрнеска.

Тя обяснява какво е агар и как се образуват различните пигменти:

«Агар е твърда хранителна среда, в която се посяват бактерии. Буквално Агар Арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми. 

Платното на картината, представлява петри с диаметър 90 мм и хранителна среда Plate Count Agar (PCA), която е неселективна среда, използвана за изброяване на общ брой микроорганизми. Бактериите, които съм използвала са изолирани от необработени водни проби, култивирани при 22 градуса за 72 ч.

Друга част са изолирани от кожата или други повърхности. А ето и цветовете:

- Оранжево и розово (мукозни) - са сапрофитни пигментообразуващи колонии.

- Chromobacterium violaceum (тъмно виолетово) - грам-отрицателен кокобацил, факултативен анаероб. Нормален обитател на водната и почвена микробиота. Пигментът, който продуцира, се нарича виолацеин, той има антибиотично действие.

- Micrococcus sp. (жълто) - грам-положителни коки, широко разпространени в околната среда, включително и по човешката кожа.

- Bacillus cereus (бяло)- грам-положителна пръчка, отново широко разпространена в околната среда, за жалост може да продуцира токсини при благоприятни условия и по този начин попаднал в храната да предизвика сериозни здравни проблеми при човека.

- Staphylococcus roseus (червено) - грам-положителни коки, групирани в тетради. Колониите са обагрени в червен пигмент. Облигатен аероб с оптимална температура на растеж около 25 градуса. Често изолиран от водни проби.

- Bacillus mycoides (космати колонии) е грам-положителна, пръчковидна, спорообразуваща бактерия. Има необичаен растеж върху хранителната среда, като образува космати завихрени колонии. Може да оцелее със или без кислород и расте при температури, вариращи от 10 - 15°C до 35–40°C. Широко разпространен е, особено в почвата.

Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмен под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките - бактериите.  Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината“.

Конкурсът Агар Арт разкрива на обикновения човек красотата на невидимия свят. Това е възможно благодарение на труда и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории, споделят от РЗИ-Пазарджик.

 ****

Още за Агар арт или изкуство от микроорганизми

Агар арт - това е картина, създадена чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, поставени върху хранителна среда така, че да пораснат под формата на желаната фигура. Картината оживява след 24 до 48 часа, като микроорганизмите стават видими с просто око.

Как започва всичко

В края на 2014 г., точно преди Коледа, Росица Ташкова-Качарова рисува коледно дръвче от микроорганизми в лаборатория в Нант, Франция. Росица споделя резултата в сайта на Американското общество по микробиология, а те от своя страна публикуват снимката на стената си във Facebook и я обявяват за "Снимка на деня". Рисунката бързо придобива огромна популярност.

Elha Microorg200

През лятото на 2015 г. Американското общество по микробиология съобщава, че „Коледната елхичка ги е вдъхновила да обявят първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми Agar Art Competition. Получават 84 рисунки от цял свят. Оттогава конкурсът се провежда ежегодно.

А великият Александър Флеминг  /откривателят на пеницилина/ обичал да рисува изображения върху петрита с различни микроорганизми и така през 1928, в една от неговите картини, изобразяваща диви планети, открива антибиотичните свойства на пеницилина.

Microorg800c

Microorg800d

Microorg800e

Microorg800b

Microorg800a

Снимки: РЗИ Пазарджик
Loading...