ml_dom_inna_dani_valya.jpg

Млади посланици на културата - нова инициатива на Младежки дом – Пазарджик

В Световния ден на любителското изкуство екипът на Младежки дом – Пазарджик представи най-новите си проекти.

Месец март по традиция е посветен на Мартенския театрален маратон. „Даваме шанс на 4 постановки, които са създадени в алтернативни пространства, а не в ординарния театър. И четирите постановки са обърнати към публиката - зрителите ще са част от представлението. Постановките отново ще са безплатни, а след представленията ще бъде поставена кутия за дарения, като със събраното в нея даваме награда на един млад творец. Награда има и за един зрител, който на лотариен принцип получава безплатен вход за една от силните постановки, които се играят на сцената на Младежкия дом”. Това каза директорът на Младежки дом – Пазарджик Инна Церовска.

„Започваме 2023 г. с театър, защото това е първата форма, която се създава през 1971 г. в Младежкия дом заедно с джаз формация „Бели, зелени и червени”, допълни Инна Церовска.

Две от постановките са на английският драматург Дънкан Макмилан.„Дъх“ под режисурата на Тодор Димитров и с участието на Ирмена Чичикова и Петър Дочев и „Списък на всички страхотни неща“ - моноспектакъл на Милко Йовчев.
В авторската постановка на Ана Батева и Любомир Колаксъзов "Двойно дъно" ще видим как оживяват документални текстове, монолози на артисти, които по една или друга причина са огорчени от срещата си с някой режисьор, директор или генерално от цялата театрална ситуация в страната.
Младежки дом – Пазарджик ще покаже в родния му град пиесата „Обещанието“ на Герган Ценов - диригент, който живее в САЩ. Пиесата е поставена от Касиел Ноа Ашер.
Първата постановка от Мартенския театрален маратон е „Дъх” и ще се играе на 8 март, от 19 часа.

Най-новата инициатива на екипа на Младежкия дом е доброволческата програма Младежки посланик на културата. „Няма как да имаме възпитана публика без да я подготвим, без да я възпитаме”, заяви Дани Коцева. Младите доброволци ще получат основни познания за културен мениджмънт, познания за работа с осветление и звук, като участниците в проекта ще получат сертификат на български и английски език. Доброволците ще могат да се включат в дейностите веднага – още в Мартенския театрален маратон, а специален жест към тях ще е възможността безплатно да посещават в продължение на 1 година някоя от формите в Младежкия дом. Проектът за младите доброволци е в изпълнение на националната програма за младежта, подчерта Валя Топалова от екипа на Младежкия дом

Директорът на институцията Инна Церовска отправи специални благодарности към директора на дирекция „Образование и култура” в Община Пазарджик Гергана Табакова и към кмета на Пазарджик Тодор Попов. „Без подкрепата на общината нищо от това не може да се случи. Стресът да нямаш дом, където да работиш и твориш, е огромен, а ние имаме прекрасни условия за това”, посочи Инна Церовска. Специални благодарности тя отправи и към Александър Братоев за вниманието, което той отделя за развитието на младежки театър „Приятели”, чиято 20-та годишнина ще бъде отбелязана през май т.г.

Програмата на Мартенския театрален маратон – 2023 г. можете да видите тук>>>
Loading...