pmg_estonia1.jpg

Какво представлява идеалното училище? Със сигурност всеки участник в образователния процес има свой отговор на този въпрос.  Като част от проект “Училищната среда като средство за стимулиране на ученическия потенциал” по програма “Еразъм+” с бенефициент ПМГ “Константин Величков”, учениците Ая Кожухарова 11д, Виктор Вукев 11д, Диди Тодорова 12а,  Ива Афенлиева 11д,  Николай Стоянов 11д и техния ръководител Мирослава Такева имаха възможност да предложат своите виждания по време на едноседмична мобилност в гр. Нарва, Естония. Проектът цели да подобри физическата, интелектуалната, психологическата, социалната и дигиталната среда в партньорските училище в България, Естония, Словения, Турция и Швеция и да проектира идеалното училище,  което да е адекватно на нуждите на своите ученици.

 

Възпитаниците на математическата гимназия имаха възможност също да се запознаят с богатото културно и историческо наследство на град Нарва с посещение на местния замък. В Център за Иновации “Прото” в гр. Талин учениците управляваха танкове, летяха във въздушен балон и участваха в каубойски престрелки с помощта на виртуална реалност. Експерти от организацията “Обект” в гр.Нарва ги въведоха в основите на концептуалния дизайн и им помогнаха да създадат своя идея за училище.

 

Ая: ,,Не знам дали мога да сравня Еразъм с нещо. Тръпката по пътя към летището, притеснението от новите запознанства, вдъхновението впоследствие, неща които в съвкупност през тези три години сформираха най-въздействащото преживяване в целия ми тийнейджърски живот. Със записването си в този проект не съм предполагала и най-малката част от това, което ме очаква. Общуването и изучаването на чужди идеи и култури е опит, който не може да се замени с нищо.  В Нарва получихме възможност да изградим мечтаното си училище, заедно с ученици от други държави и е учудващо как всеки ученик си мечтае за една и съща среда. Обсъждайки физическата, интелектуалната, психологическата, социалната и дигиталната среда стигнахме до заключението, че всеки ученик желае приветлива и приятелска среда, стига да има кой да му помогне с изграждането ѝ. Митът, че учениците не искат да учат се оказа грешен, защото всеки участник в този проект показа любовта си към  образованието, с правилната среда. Разбира се, имахме и дейности за опознаване, не само свързани с училището. Винаги е интересно да видиш как магически с хора, които се познавате от седмица, общувате все едно се познавате от година.“

 

Виктор: “Спомням си, когато кандидатствах за този проект, колко заинтересован бях от темата. За моите 11 години училищен живот винаги съм се опитвал да подобря нещо в него, защото заедно с учители и ученици прекарваме на това място голяма част от ежедневието ни. Проектните дейности разшириха хоризонта ми и научих, че подобряването на училищната среда далеч не включва само материалната база. За успешна реализация е необходима мотивация от страна на учители и ученици, осъзнаване за това какви цели си поставяме и с какво взаимно бихме могли да бъдем полезни, разчитане на отговорността на учениците и създаване на позитивна атмосфера. Именно такова училище изградихме в Нарва и буквално, и преносно. Преносно, защото през седмицата работихме върху моделирането на макет на идеалното училище и обсъждахме идеи. Буквално, защото всички тези идеи представихме на бъдещите директори на новата гимназия в града на нашите домакини и очакваме част от тях да бъдат реализирани. 

Освен от разнообразието от проектни дейности бяхме впечатлени и от гостоприемството от страна на естонците. Учители, учениците и доброволци с огромно желание ни представиха в най-добра светлина държавата, града и училището. Градът Нарва се оказа най-подходящото място да финализираме именно този проект, защото в него има доброволческа организация, която събира млади хора от целия свят, стартъп компании и модерен колеж. След няколко години съвместна работа чувствам всички тези хора като роднини. Вярвам, че ще продължим да обменяме опит и в бъдеще. Фактът, че нашите приятели от Естония, Швеция, Словения и Турция се събудиха в 4 часа сутринта, за да се сбогуваме, говори достатъчно.”

 

 

Диди: Образованието е ключът към бъдещето. Но често учебният процес може да бъде изпълнен с ненужно напрежение и нездравословен стрес. А какъв по-добър начин да решиш един проблем от това да се допиташ до съответната целева група. Посредством участието ни в петте мобилности в училищата участници по проекта, ние, учениците, успяхме да изложим своите идеи как да постигнем една по-позитивна и ефективна учебна среда. В досегашните посещения разгледахме петте основни компонента, които влияят на резултатите от обучението ни, а именно интелектуалната, социалната, дигиталната, психологическата и материалната среда, идеите от които обобщихме в района на китното градче Нарва. Проектните видеа, презентации и инфографики, които създадохме, послужиха като свежи предложения за бъдещото създаване на новата гимназия в естонския град. За успеха на целия проект допринесе и топлото отношение на всички участници, без което такъв прогрес не би бил възможен.

 

 

Ива: Много се радвах когато разбрах, че ще участвам в този проект. Темата много ми хареса и имах идеи, които исках да споделя по нея. Благодарение на презентациите, инфографиките и видеата, които направихме, мисля, че всеки успя да представи своите идеи затова как можем да подобрим средата в нашите училища. Научихме и видяхме нови неща, които ще ни бъдат полезни в бъдеще. Като например срещата, която имахме с хората от организация “Обект”. Благодарение на нея научих как по-лесно и по-добре да представям идеите, които имам. Успяхме да се потопим и в други светове благодарение на виртуалната реалност. Мисля, че град Нарва беше много подходящо място за завършване на тази страхотна мобилност. Те строят нова гимназия и мисля, че доста от нашите идеи ще бъдат включени, за да стане гимназията още по-хубава. Разбира се ние също видяхме нови неща и имаме нови идеи, които ще споделим и реализираме в нашето училище.Благодарение на този проект ние успяхме да създадем нови приятелства и страхотни спомени от прекрасното преживяване, което имахме.

 

 

Николай: Както знаем, вече на повечето работни места работата от 9 до 5 е станала скучна, сива. Училищата имат нужда от разнообразие от обикновеното преподаване, за да може да бъдат от най-голяма полза за учениците си. По време на мобилностите на проекта, в които взех участие разглеждахме различни аспекти от училищната среда - интелектуална, социална, психологическа, физическа и дигитална, а в Нарва обединихме всички наши предишни идеи в концепцията за подобрена училищна среда. Програмата на мобилността беше изпълнена с разнообразни дейности, които бяха свързани с визуализиране и изясняване на нашите идеи, а в последния ден ги представихме пред директорите на училище, което ще отвори през септември тази година. Изключително съм очарован от Нарва, третия по големина град в Естония, който, въпреки че не е много голям като площ, има изключително голям потенциал както за ученици, така и за предприемачи. Надявам се, а и вярвам, че голяма част от предложенията ни ще бъдат реализирани в училището. Учениците и учителите, които ни посрещнаха бяха гостоприемни, следователно от нас се очакваше да бъдем добри гости. Смятам, че го постигнахме, имайки предвид емоционалното изпращане през нощта, когато тръгнахме от хотела. Връщаме се с множество идеи, които нямаме търпение да представим и съответно да реализираме в нашето училище."

 

 

Г-жа Такева: Проектът “Училищната среда като средство за стимулиране на ученическия потенциал” предостави платформа на учениците да изразят мнението си и споделят своите идеи за подобряване на училищната среда, вдъхнови ги да поемат инициатива за усъвършенстване на обучителната среда и съм уверена, че знанието и уменията, които те придобиха ще допринесат както за личното им  развитие, така и за израстването на училищната общност. Това беше последната мобилност по този проект, но и началото на нашия път към проектиране на перфектната училищна среда. Благодарни сме на програма “Еразъм+” и на нашите партньори от Естония, Словения, Турция и Швеция за успешното сътрудничество.

 


pmg_estonia2.jpg


Loading...