20230519kibritov2.jpg

На тържествено заседание и с решение на Общинския съвет на Пазарджик със званието „Почетен гражданин на Пазарджик“ бяха удостоени шахматистът Крум Георгиев и литературният критик Никола Иванов. Гросмайстор Крум Георгиев е многократен държавен отборен шампион, победител в множество международни прояви, с изключителен принос за пазарджишкия и националния шах, а Никола Иванов е известен литературен критик, автор на повече от двадесет литературнокритически книги, носител на Националната литературна награда „Иван Динков”.
С почетен знак бяха отличени Марио Николов – известен тенор, режисьор, телевизионен водещ и едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство в България и Димитър Кибритов – председател на НЧ „Виделина-1862” и общественик. Специална награда – почетна грамота на Община Пазарджик получи преподавателят и общественик Илия Михайлов.

„Горд съм, че толкова години работим съвместно с читалище „Виделина“, от което е тръгнало всичко за нашия град и че днес имам възможността да връча това отличие на г-н Кибритов“, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов, връчвайки почетния знак на председателя на НЧ „Виделина-1862“.
Димитър Кибритов отправи лична благодарност към г-н Попов за „всестранната помощ, която оказва на читалището“. Той припомни, че миналата година с общински средства беше ремонтирана и боядисана сградата на читалището, както и тротоарните площи около сградата. „Пожелавам на всички общински съветници и общински служители здраве и благотворна работа за просперитета на нашия град!“, каза Димитър Кибритов.
Другият отличен с почетен знак на Пазарджик – тенорът Марио Николов не успя да присъства на награждаването, тъй като днес е юбилейният му концерт в София. Наградата за него получи адвокат Малин Комсийски – дългогодишен негов приятел. Г-н Комсийски предаде благодарностите, които Марио Николов е отправил към Пазарджик и жителите му за голямото отличие, с което е удостоен.

20230519malin Komsiiski2
„Приятелството ни с Марио е вече повече от 45 лета, ако трябва да го опиша с едно изречение, ще кажа: „Това е един живот, посветен на музиката! През целия си творчески път той никога не изневери на естетическите си и музикални принципи и остана верен на артистичния си натюрел“. Това каза Малин Комсийски и пожела на Марио Николов „още дълги години музите вдъхновителки да изпълват ежедневието му и на многоя лета“.

20230519iliya3
С грамота на Община Пазарджик беше награден и „пишещият учител Илия Михайлов“, както го определи председателят на ОбС Хари Харалампиев.
„Илия е един обикновено необикновен човек. Той притежава рядка дарба, дадена от Господ, да вдъхновява хората около него за различни каузи. Той е вдъхновение и за много млади хора. Той е един от малкото учители, които намират различния път към новите ученици. Сега се иска нов подход, за да може ученикът да ти има доверие и в неговите очи да си приятел и авторитет. Илия е от малкото, които умеят това. Защото е добър човек, защото обича средата си и има куража и смелостта да споделя всички обикновени неща, които ни се случват по необикновен начин“. Това каза кметът Тодор Попов, връчвайки отличието на Илия Михайлов. Това поредна награда, която той посвещава на децата на Пазарджик и на всички добри хора.
Илия Михайлов се обърна към гостите на тържеството с думите на Малкълм Екс, един от водачите на борбата на афроамериканците за равноправие. Днес се навършват 98 години от неговото рождение, посочи Илия Михайлов и сподели избрания от него цитат: „Образованието е нашият паспорт към бъдещето. Утре принадлежи на тези, които са се подготвили днес“.
С пожелание за хубав празник председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев закри тържественото заседание.
Loading...