bzns_slavov23_1.jpg

"Днес отново сме в Славовица, за да се поклоним пред паметта на държавника и реформатора Александър Стамболийски. Изминаха сто години от онзи трагичен ден, в който земеделският идеолог плати с живота си за вярата си в свободата и народовластието.

Той е далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Неговите политически борби, делата му оставят дълбоки следи в българската история”. Това каза в словото си на 11 юни в местността „Янини грамади”, над село Славовица, председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.
Сред гостите на Националния възпоменателен събор, организиран от ПП Обединени земеделци, бяха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, народните представители Кирил Петков - съпредседател на „Продължаваме промяната”, ген. Атанас Атанасов - председател на ДСБ и Владислав Панев - съпредседател на ПП „Зелените” и кметовете на община Септември Васка Рачева и на община „Родопи” Георги Цанков.

Петя Ставрева припомни, че Стамболийски е първият политик, който пледира за създаването на Европейски съединени щати. "Във време на постоянни предизвикателства, на кризи и конфликти, ние като общество и като държава сме призвани да отстояваме своя стратегически избор и европейските ценности, които са символ на мира и демокрацията, посочи Ставрева.

Тя подчерта, че след две години на предсрочни избори, на политическа турбуленция и икономическа криза, от седмица страната ни има редовно избрано правителство, подкрепено от евроатлантическо мнозинство в парламента.
От Обединени земеделци заявяваме своята подкрепа за редовното правителство и за усилията му да изведе страната от политическата криза, да работи за намаляване на инфлацията, за повишаване на доходите, както и за приобщаването ни към шенгенското пространство и Еврозоната, посочи Петя Ставрева. Според нея сформирането редовен кабинет е решителна стъпка срещу опитите на тежко зависими политически личности и формации да взривят демократичния процес у нас и да поставят под въпрос съществуването на парламентарната република.

Председателят на Обединени земеделци призова за обединение на силите в демократичното пространство на предстоящите местни избори и превръщането им в „един отбор”.

Сред приоритетите на Обединени земеделци Ставрева посочи насърчаването на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаването на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в България. Тя акцентира на необходимостта от изграждане на България на регионите, продължаване на процеса на децентрализация и създаване на регионални програми.

През годините нашата организация не измени на идеите и принципите, завещани ни от Александър Стамболийски – “Безупречен политик”, в своето 4-годишно управление той извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и уникални реформи и приема редица закони, актуални и днес. Това заяви зам.-председателят на партията, лидер на областната съюзна организация в Пазарджик и домакин на Националния възпоменателен събор инж. Емил Йончев.
В словото си той проследи политическото израстване на Стамболийски през годините – от избирането му през 1908 г. за първи път за народен представител до неговата гибел през 1923 г., когато е премиер на България.

В контекста на днешния ден зам.-председателят на Обединени земеделци подчерта, че „пътят, по който трябва да върви България е Европа и НАТО”.
Той пожела успех на новото правителство по трудния път към Шенген и Еврозоната, в извършването на съдебната реформа и на конституционни промени. Само така икономиката и земеделието ще осъществят голям технологичен скок, което ще направи възможно повишаването на доходите на българските граждани, смята Йончев.

Той припомни, че на миналите парламентарни избори Обединени земеделци се приобщиха към коалицията ПП-ДБ. Така „дадохме своя принос за стабилно правителство, с мнозинство в парламента, което да осигури икономическото развитие на страната, провеждане на реформите и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани”.
Той апелира за максимални усилия и добра воля за консолидация на принципна основа на всички, които милеят за демокрацията и за много по-добри резултати на следващите избори.
От трибуната министър Кирил Вътев заяви, че България има огромен потенциал, който не е реализиран. Той подчерта, че "в бъдеще няма да се развиват отделни сектори, а ще се развиват агрохранителни вериги по продуктови линии, за да има подкрепа там, където е нужно". Като друг приоритет той определи ориентирането на цялото земеделие към пазара, а не към субсидиите. Не ги отричаме, те са необходими, но в цял свят те са само подпомагане, а не цел, каза министърът. Трябва да се борим за национална продоволствена сигурност от собствено производство, посочи Вътев. От Янини грамади министърът се обърна и към общинските кметове в страната, и призова тези, „които, по думите му, са предоставили пасища на хора, които нямат и котка”, да ревизират това решение и да предоставят пасищата на тези, които реално се нуждаят от тях – животновъдите”.
В своето приветствие Кирил Петков отбеляза, че "в българската история се повтаря това, че много наши герои, които са поставили Отечеството преди себе си, завършват с трагична смърт". "Но сто години след това тяхното име прави така, че ние да се съберем и да почитаме не само тяхната памет, но и тяхната идеология за по-добра България. Колкото по-сплотени сме, толкова е по-голям шансът България да направи крачките напред, за които и Александър Стамболийски се е борил", добави Петков. По думите му днес борбата на България е почти същата, както преди сто години. "Време е да направим реалните крачки, така че да се чувстваме, че сме една нормална европейска държава, където правото е водещо, никой не е над закона и където българският интерес е сложен на първо място", каза още Кирил Петков. Той подчерта, че част от българския интерес е българското земеделие да стане национален приоритет и България да спре да бъде нетен вносител на храни.
Владислав Панев направи паралел на обществено-политическата ситуация у нас днес и преди сто години, когато България е била разделена, омразата е властвала и това е довело до гибелта на един истински реформатор и държавник. Днес отново управлението на страната е в едно реформаторско правителство и отново има много агресия и омраза, на които трябва да се противопоставим, каза той.

Членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от страната поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.


bzns_slavov23_2.jpg
bzns_slavov23_3.jpg


Loading...