velosiped.jpg

При специализирана полицейска операция във Велинград с цел засилен контрол над водачите на електрически тротинетки и велосипеди са съставени 14 акта и фиша за установени административни нарушения.

Девет от тях са за управление на електрически тротинетки и велосипеди без изправен механичен или електронен звънец. Това съобщиха от ОДМВР-Пазарджик. От дирекцията допълват, че две от установените нарушения са свързани с неправилно придвижване върху пътното платно, едно - за управление без поставена предпазна каска на лице, ненавършило 18-години, едно - за неизправни светлини и светлоотразители. Полицаите са съставили акт и на колоездач, който управлявал своя велосипед под въздействието на алкохол. При направената проба дрегерът отчел 1.6 промила концентрация на алкохол в издишания въздух.

  От ОДМВР-Пазарджик предупреждават, че по време на движение електрическите тротинетки са много уязвими при наличие на дупки и неравности по пътното платно. Не са редки случаите, при които при най-малката неравност  довежда до загуба на контрол и последващ инцидент.

Водачите на тротинетки трябва да са наясно, че е необходимо да спазват правилата за движение по пътищата, да спрат на червен светофар, на знак  "STOP", напомнят полицаите. Важно е да отбележим, че на пешеходните пътеки трябва да пресичат както останалите пешеходци, като бутат тротинетката или велосипеда си. Особено внимание обръщаме на родителите, които предоставят безконтролно на децата си за управление електрически тротинетки. Това крие голям риск от пътен инцидент, при който детето може да пострада много сериозно или с неразумното си поведение на пътя да предизвика катастрофа с други участници в пътното движение. 
Loading...