rzi2021a.jpg

РЗИ Пазарджик съвместно с „Медицински център I – Септември“ ЕООД стартираха  профилактични акушеро-гинекологични прегледи с мобилен кабинет сред лица от уязвими групи в община Септември. Прегледът включва и цитологично изследване.

Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването по Национален план за действие за 2022-2023 г. към Националната стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите за 2021 – 2023 г.

Прегледи ще се извършват в селата от община Септември – Ковачево, Лозен, Бошуля и села от община Лесичово – Церово, Динката, Щърково, Памидово, Лесичово и Боримечково. Реализират се със съдействието на здравните медиатори към двете общини.

Здравни инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще проведат здравни беседи по места сред жените от ромска общност за ползите от профилактичните прегледи, за превенцията рака на маточната шийка и прилагането на ваксини сред младите момичета срещу папилома вирус.

Здравните специалисти напомнят, че най-добрата профилактика срещу рака на маточната шийка е поставянето на ваксина на момичета преди започване на полов живот, както и редовни акушеро-гинекологични прегледи с вземане на цитонамазка.

В България всички момичета навършили 10 години до 14 години, могат да се възползват от безплатна ваксина срещу най-разпространените онкогенни HPV вируси доказано предизвикващи рак на маточната шийка и други онкологични заболявания. Ваксините са осигурени по Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г.

Предстои стартирането на прегледи с мобилен мамографски кабинет за скрининг на рак на млечната жлеза.

 

График на мобилния акушеро-гинекологичен кабинет може да откриете в рубриката Актуално на сайта на РЗИ Пазарджик: https://www.rzipz.net/news.php
Loading...