kulenski_kletva_2023_11_16_12_02_59_017.jpg

За пръв път от 16 години символите на властта преминават от един в друг кмет. След като новоизбраният кмет на Пазарджик Петър Куленски, новите общински съветници и новите кметове на населени места положиха клетва и подписаха клетвените си листове в присъствието на областния управител Валентина Катазова, се състоя и церемонията по предаване на символите на властта.

Тържествената сесия започна под звуците на химна на Република България, след което председателят на ОИК - Пазарджик Антони Върбев обяви решението на комисията с официалните резултати от проведените избори за местна власт - мандат 2023/2027 г.

Заседанието бе открито от 81-годишния съветник от „Новото време” Хари Хараламбиев, който е най-възрастен сред старейшините. Той се обърна към съветниците с думите: „Изборите са вече история, нашите съграждани казаха своята дума, ние сме длъжни да изпълним повелята на гражданите на Пазарджик. По време на изборите се изрекоха недобри думи, някои забравиха, че в словото има морал и че думите творят правосъдие – нещо повече, думите ни изграждат и ние сме техни поданици. Чрез думите ние изпитваме възторг от живота. Казвам всичко това, за да бъдат забравени час по-скоро недобрите думи. Като имам предвид новия състав на Общинския съвет, аз съм убеден, че тук, в тази зала, ще властват културата и интелигентността!”

Obs2023 Viber Image 2023 11 16 11 22 17 376

Хари Хараламбиев прочете клетвата, която заедно с него положиха новоизбраните съветници и кметовете на кметства.

След това се състоя церемонията по предаването на символите на властта. „Човек трябва да управлява, на първо място - с експертиза, след това – с екип, и на трето място – позитивно и мащаб”. Това заяви Тодор Попов и подчерта, че в управлението от голямо значение са също приемствеността и професионалното отношение към работата. „Винаги съм уважавал волята на хората. Ако нямаш доверието на хората, нищо не може да управляваш – може да управляваш само себе си с променлив резултат”. След тези думи доскорошният кмет заяви, че като човек ще бъде добронамерен към новоизбрания кмет и ще му помага. „Той от тук нататък ще разбере, че аз съм му най-добрият приятел, защото аз единствено ще знам какво му е на него, на какъв огън ще се пече. Затова, г-н Куленски, от днес вие носите отговорност за всичко, което се случва в тази община и ако имате нужда от съвет и подкрепа, аз и моите колеги ще бъдем насреща”.

Obs2023 Viber Image 2023 11 16 12 07 12 181

Obs2023 Viber Image 2023 11 16 12 03 16 871

След това Тодор Попов постави огърлицата на врата на Петър Куленски и му предаде символичния ключ на града.

Новият кмет Петър Куленски се обърна с благодарност към всички за гласуваното му доверие. „Давам си сметка за предизвикателства, пред които се изправяме, но също така стоя здраво стъпил на земята и твърдо вярващ, че заедно можем да ги преодолеем. Казах го във вечерта на изборната победа, ще го кажа отново – аз ще бъда кмет на всички жители на община Пазарджик независимо от техния пол, възраст, религия, етническа принадлежност, политически и други възприятия. По  никакъв начин няма да деля гражданите, напротив, вратата на моя кабинет и на цялата общинска администрация ще бъде широко отворена за всички тях”, обеща Петър Куленски. Той посочи и неотложните задачи, с които ще се заеме от първия ден: „Имаме криза с чистотата на града, където имаме нужда от системно решение. Имаме разбити улици и тротоари в много от селата, имаме да разрешим проблеми, свързани с липсата на паркоместа, имаме да осветлим улиците, а с това и дейността на общината, имаме задача да разберем как е харчен публичния ресурс на Пазарджик. Трябва да създадем и възможност за работа, като гарантираме, че жителите на община Пазарджик ще имат достъп до добре платени работни места и стимули за развитие на професионалните си умения. Трябва да инвестираме в нашите образователни институции, инфраструктура, полагайки основите на един стабилен прогрес за Пазарджик. Трябва да защитим околната среда, като съхраним природата на  нашата община. Трябва да върнем живота в Пазарджик, защото хората го заслужават! В кампанията ние показахме нагледно, че когато се обединим с обща кауза и посока, никакви прегради не могат да спрат устрема ни. Сега аз отново подавам ръка към всички вас, общинските съветници, кметовете на кметства, общинската и държавна администрация, към всички жители на община Пазарджик с призив да се обединим в името на това да поставим Пазарджик по един нов начин на картата на България. Изборите  минаха и трябва да оставим нашите различия и да поставим на първо място работата за Пазарджик и завръщането на живота в него. Нека покажем съзидание, а не конфронтация. Жителите на Пазарджик няма да простят нещо различно от това. Имаме дълг първо към тях!”. Това каза в първото си изявление от трибуната на Общинския съвет новият кмет на Пазарджик Петър Куленски”

С молебен, отслужен от  Арсений Знеполски, викарий на пловдивския митрополит Николай заедно с още няколко свещеници, бе дадена благословия за новия мандат. Кметът Куленски получи от Арсений Знеполски икона на Исус Христос.

Obs2023 20231116 114630

Приветствие по случай старта на мандат 2023/2027 г. отправи и областният управител Валентина Кайтазова. "Всяко едно начало е една надежда - надежда за добро бъдеще, за добре свършена работа, за реализирани проекти. Днес надеждата е в тази зала.  Полагането на клетва е акт от особено значение. Тя е ангажимент и висока отговорност за служене на гражданите на община Пазарджик. Спазвайте законите, отстоявайте ги в интерес на гражданите. Пред вас ще има много предизвикателства - преодолявайте ги заедно, намирайки консенсусни решения, с разум и със сърце. Стремете се с действията си за отговорите на очакванията на жителите на община Пазарджик за развитие на общината и подобряване на условията на живот. Ръководете се само и единствено от обществения интерес. И надграждайте постигнатото. За да има развитие трябва да има приемственост", обърна се към новата местна власт Валентина Кайтазова.

 

Obs2023 Viber Image 2023 11 16 11 17 09 080

Изборът на председател на ОбС ще продължи утре, тъй като днес никой от номинираните не събра нужните му 21 гласа.
Loading...