heb_press020224.jpg

Председателят на Управителния съвет на ФК Хебър Елизар Спасов изрази готовност той и целият управителен съвет да подадат оставки. Спасов даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Пазарджик, на която разкри подробности около проблемите на клуба с Община Пазарджик, която в края на миналата седмица обяви, че сваля доверието си от ръководството. На брифинга присъстваха още старши треньорът на тима Любослав Пенев, както и Румен Димитров, който е един от спонсорите на отбора.

"Причината за тази пресконференция са внушенията за непрозрачно управление, за криене и непредставяне на документи. Смея да твърдя, че отборът е една от емблемите на града. Едва ли има човек в града, който да не се гордее, че Хебър победи Левски, че запази мястото си в елита и се ръководи от топ-треньор. Неяснотите в отношенията ни с общината са редица, двете страни очевидно имат разногласия. Въпреки серията срещи, които направихме с кмета и част от неговия екип, останаха неясноти, които искам директно да сложа на масата", започна председателят на Управителния съвет на Хебър и уточни, че ангажиментът, който общината е поела за издръжка на клуба, е в размер на 200 хиляди лева месечно, които обаче не са превеждани от месец ноември насам.

„Средната месечна сума беше 200 хиляди лева. Извън тази сума беше сумата от 20 хиляди лева, която целево да подпомага детско-юношеската школа. Тя влиза по отделна сметка. В клуба има над 60 души служители. От тази бройка футболистите са една малка част. Класически професионални футболисти са малка част, защото много от играчите от първия отбор са юноши на клуба, чиито заплати са минимални. Включително в тези юноши попада и синът на г-н Пенев. Минимални заплати по законодателството на Българския футболен съюз. Двеста хиляди лева от юни до октомври. Тези суми са одобрени като разходи на актуализацията на бюджета. Те не са достатъчни за издръжката на клуба. Ако общината си беше изпълнявала задълженията за ноември, декември и януари, клубът нямаше да има нужда да се разделя с най-добрите си футболисти – да продава Георги Николов и да се раздели с естонския национален вратар, който беше с най-голяма заплата", уточни Елизар Спасов, визирайки Матвей Игонен и призна, че в момента има интерес към още четирима играчи, но със старши треньора Любослав Пенев са взели решение да ограничат на 90 процента процеса по осъществяване на изходящи трансфери.

Спасов изрази готовност да подаде оставка заедно с целия управителен съвет, като призова от Общината да предложат хората, които да влязат в ръководството на клуба.

"Оставките ни са на масата. Очаквам от кмета Петър Куленски да си номинира членове на Управителния съвет и те да заповядат. Да се ангажират с издръжката на клуба и да сложат хора, които според тях ще управляват по-добре от нас. Не съм се оженил за този клуб, той не е мой. Той е на Пазарджик, на футболните хора. Ако в мое лице се вижда някакъв препъникамък за бъдещото развитие на Хебър, номинирайте новите членове на Управителния съвет. Кажете кои са хората, дайте ги, кажете кога и сме готови“, заяви Спасов.

По думите му клубът не е отказвал на общината да предостави достъп до документацията как са изразходвани средстава, отделяни за отбора.

"В канцелариите на клуба се проведоха няколко срещи, в които ние предоставихме пълната информация за финансовото състояние – договор с основен спонсор, с рекламодатели, трудови договори с футболисти, спортно-технически щаб и администрация. Единствено отказахме тези договори да бъдат ксерокопирани и да бъдат изнасяни от клуба, защото са конфиденциални."

Председателят на Управителния съвет на Хебър подчерта, че собствените приходи на клуба са между 1 300 000 и 1 400 000 лева, като основният споснор на отбора ще изпълни ангажимента си към "зелените" до края на настоящия сезон.

"Обръщам се към всички общински съветници и към кмета – бъдете мъдри, направете правилния избор. Не воювайте, обединявайте. Нека спортът да бъде визитката, да бъде гордостта на този град. Много скоро Пазарджик беше Европейски град на спорта, нека да си остане българския спортен град. Подкрепете спорта, проявете тази далновидност, която ще остави децата на игрището или в залата. Проявете мъдрост, не зачерквайте един труд и едно бъдеще", призова Спасов.

Старши треньорът на Хебър Любослав Пенев бе категоричен, че остава начело на отбора и призова, ако някой иска да затрие футбола в Пазарджик, да го заяви открито.
"Стават 10-11 месеца, откакто съм тук и работя с голямо удоволствие. Когато взех решение, ми хареса проектът и базата, която претърпя положителни промени. Това е една от най-добрите бази в Първа лига. След ноември месец настъпиха промени. Тоест, този професионален проект е в застой. Ръководството полага страхотни усилия, но за да продължи, трябва подкрепа от Общината. Независимо, че в момента има нов кмет, това означава ли че не трябва да съществува ФК Хебър и да няма представителен отбор в елита. Не се помага на футболния клуб и ние сме принудени да се разделим с трима основни футболисти.
Тези финансови проблеми от ноември месец насам ни прунидуха да разглобим този отбор, който играе добър футбол. Резултатите са налице. Този отбор пише нова история за Хебър. Миналата година ние не играхме плейоф за оставане в елита. Това са ценни резултати за работата на абсолютно всички. Намираме се в добра позиция в момента. Понеже проектът е във финансов застой, бяхме принудени да се разделим с тези футболисти. Но и това не е достатъчно да покрием задълженията, без необходимата помощ. Предстоят ни важни мачове. Мисля, че Хебър е много добро и стойностно лице на град Пазарджик.
Ако този проект потъне, това ще е още един пример колко лесно е да разрушиш нещо, което е изградено трудно. Това не трябва да го позволяваме в никакъв случай. Ако някой иска да затрие футбола в Пазарджик, да стане и да го каже на висок глас. Този застой, в който се намира проектът, не позволи ние да доразвием тези футболисти. Лятото или зимата, при един добре окомплектован отбор, трансферните суми щяха да са по-високи. Ситуацията ни принуди да се освободим от трима. Дано не се налага да се разделяме и с други.
В един следващ момент отборът можеше и сам да се самоиздържа, което е много важно за един клуб. Това означава, че клубът се управлява по успешен начин. Това не се е случвало никога в историята на Хебър. Към много наши футболисти има интерес, но клубовете, които се интересуват от тях - защо не се интересуваха от тях преди година или две? Циркулират около Хебър като лешояди. Защо не взеха тези футболисти миналата година? Нито едно от момчетата не искаше да си ходи.
Ще се опитаме да компенсираме липсата на напусналите футболисти. Дай Боже да се случат нещата. Имаме време до първия мач, така че вярвам, че ще има нови попълнения. Всичко минава през среща между двете страни очи в очи. Това, че има смяна в кметството, не означава, че не трябва да има спорт. Този проект трябва да продължи. Утре няма да съм аз треньор, ще има други ръководители и треньори. Това нещо трябва да продължи", сподели Пенев.

 

 

 
Loading...