influentsa_ptitsi.jpg

  Заместник областният управител Стефан Димитров проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което са обсъдени и приети спешни мерки за неразпространението на заболяването Инфлуенца /грип/ по птиците на територията на област Пазарджик, съобщиха от Областната администрация.

 Със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е обявено огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Ветрен, общ. Септември. Причинителят на болестта е установен на 12.03.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: гр. Ветрен, общ. Септември и с. Аканджиево, общ. Белово, обл. Пазарджик и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, общ. Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, общ. Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици. Забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас, търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация да се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките, разпоредени от  БАБХ.

 
Loading...