ml_hora_i_evropa.jpg

 

Над 160 млади хора имаха възможност да обсъдят очакванията си за предстоящите европейски избори този юни с политици и представители на граждански организации в рамките на форума „Mладите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи”, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България. Форумът се проведе в историческата сграда на Народното събрание под патронажа на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.


Събитието бе открито от Деница Симеонова, заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната и от Теодор Сойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, които приветстваха младите хора и подчертаха значението на техните гласове да изберат и да начертаят бъдещето на Европейския Съюз.

В първата част на форума младите участници дискутираха с членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев, (ЕНП), Петър Витанов, (С&Д), Атидже Алиева-Вели, (Обнови Европа), Ангел Джамбазки, (ЕКР) важността от гражданска активност и нуждата от компетентни български представители в Европейския парламент и европейските институции.

Андрей Ковачев, (ЕНП), призова участниците да бъдат активни, и да участват в европейския политически живот. „Европейският съюз не е нещо чуждо за България. Европейският парламент е вътрешен български парламент за нас. Не се поддавайте на определени внушения, че някой отвън иска нещо да промени. Не, ние сме тези, които искаме да живеем по-добре и по-сигурно“, заяви той.

„Най-важно е да убедим младото поколение на Европа, че мирът е нещо много важно, защото той не е даденост и не е клише. Около нас има огромни предизвикателства, война и дезинформационни кампании, които се опитват да променят нагласите на хората“, допълни той.

Петър Витанов, (С&Д), посочи, че българските гласоподаватели трябва да изберат силно мотивирани хора, които активно да участват в законодателния процес в ЕС, като едновременно с това защитават интересите на българската държава и подчерта че 17 евродепутати от България „могат да направят разлика без значение от демократичните възгледи“. Той коментира, че през последните години на турболенции и проблеми Европейският съюз е доказал, че може да бъде солидарен - и по време на пандемията от КОВИД с доставката на ваксини, и по време на икономическата криза с въвеждането на плановете за възстановяване и устойчивост.

Атидже Алиева-Вели, (Renew), заяви, че за нея е ясно, че заедно Европейският съюз е силен и „заедно можем да се справим с всяко предизвикателство“. Тя отбеляза, че по време на Конференцията за бъдещето на Европа младите хора са пожелали една реформирана Европа, която да отговаря на техните очаквания, да се ангажира с решаването на техните проблеми и да предоставя условията, които всеки млад човек желае – добро образование, високи доходи, достъп до жилищно настаняване. Относно предстоящите в началото на юни европейски избори, евродепутатът подчерта, че всеки глас има значение.

Ангел Джамбазки, (ЕКР), определи като най-важни ценности на ЕС свободата да се изразяваш, да защитаваш мнението си, както и свободата да се развиваш.

„Когато не гласувате, някой друг решава вместо вас“, заяви той. „Задължително трябва да гласувате. Който гласува, определя кой ще разпределя дали държавния, дали европейския бюджет. Няма пари на държавата, парите са ваши, на данъкоплатците. Когато не гласувате, някой друг решава вместо вас, някой друг разпределя, вие сте само наблюдатели“, добави Ангел Джамбазки.

„Взимайте решения и дръжте сметка“, призова още той участниците на форума.

Във втората част на събитието младите участници се включиха в четири практически занимания на различни теми, свързани с гражданската активност и младежкото участие, демокрацията, бъдещето на Европа, дезинформацията и намаляването на отпадъците.

Модераторите от Националния младежки форум обсъдиха с участниците как ЕС влияе на ежедневния им живот, как да потърсят допирните точки между своя опит и работата на европейските институции и да повлияят върху процесите, които текат там, като в заключение набелязаха препоръки за това как може младежите по-активно и лесно да се включват и участват в оформянето на Европа и политиките на Съюза.

Работилницата, водена от екологично сдружение „За Земята“ се фокусира върху работа по групи по казуси, които засягат актуални проблеми с управлението на отпадъците в страната, като бяха генерирани идеи и предложени решения на отделните проблеми.

Лекторите от платформата „Землевеж“ дискутираха с младите хора важността от изграждане на критично мислене, как да се научат да задават правилните въпроси - на себе си или на институциите, за да си изградят мнение по даден проблем, като едновременно с това да съберат и анализират точните данни за намиране на конкретни отговори.

Стефан Попов-Чефо обсъди с участниците значението на свободата и демокрацията, опасностите от поляризацията на мнения, която става все по-осезаема в социалните мрежи, начините за справяне с дезинформацията.

В третата част на форума младите хора се събраха отново в пленарната зала за среща с български народни представители от Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, с които обсъдиха пресечните точни между европейските и националните приоритети при изграждането на европейските политики.

 
Loading...