bsp20240509.jpg

 Коалиция „БСП за България“ представи листата си в Пазарджик за предстоящия парламентарен вот. Областният лидер Петя Цанкова изказа удовлетвореността си от това, че в листата са хора професионалисти в различни сфери и че листата им е  „добро съчетание на опит, рутина и младежки ентусиазъм“. От БСП очакват тежка кампания и затова са заложили на „хора с характер, хора с политически и професионален опит, които имат опит и в местното самоуправление“, посочи областният председател на социалистите в Пазарджик.

„В период на политическо безвремие ставаме свидетели на безумни корупционни скандали, в които са замесени хора, близки до властта, български магистрати, ставаме свидетели на безумен диалог, нисък стил на говорене в Народно събрание – една институция, която беше принизена от хора без политически опит и без експертиза. Ставаме свидетели и на компроматни битки в медиите между отделни  политици и политически партии. Всичко това отблъсква българските избиратели. Но ние от БСП сме готови да работим в посока, в която да защитим парламентаризма и да запазим държавността“, каза още Петя Цанкова. Тя представи листата, водена от Драгомир Стойнев – народен представител в няколко Парламента, бивш министър на енергетиката.

На второ място в листата е областният лидер Петя Цанкова – дългогодишен преподавател по математика и информатика, четвърти мандат общински съветник; Лиляна Мърхова-Присадникова – юрист с над 20-годишен опит, председател на Общинската структура на БСП, общински съветник, член на Сдружение „За малките неща“. На четвърта позиция е гражданска квота, която се заема от д-р Жечка Ташева – дългогодишен лекар в Спешна помощ. Следват Веска Андонова от Ракитово – инженер изчислителна техника и икономист, преподавател по професионално образование; Васил Аврамов от Велинград- учител, общински съветник и магистър по здраве мениджмънт, бил е управител на лечебно заведение. На седма позиция е представител на ПП МИР – Иван Ряхов – строителен инженер, следван от областния младежки лидер Димитър Жилков – земеделски производител, Гергана Ганева от Батак – предприемач със собствен бизнес в козметиката; Златка Златанова от Пещера – магистър по български език и литература и руски език, с юридическо образование, Петя Цокова – общински младежки лидер, търговски консултант  и на 12-то място е Димитрия Митова, магистър по начална и предучилищна педагогика, специалист към КСУДС-Пазарджик.

„Всички ние заставаме пред избирателите, за да заявим, че ще работим за отстояване на българските интереси, националния суверенитет, за защита на работещите хора, за защита на българската енергетика, за развитие на българската  икономика, за качествено образование и достъпно здравеопазване.

Приоритет №1 е битката със социалните неравенства и ниските доходи, защото не е нормално в 21-ви век с всяка изминала година да расте броят на т.нар. работещи бедни“, каза още Петя Цанкова.

Водачът на листата Драгомир Стойнев очерта най-важните акценти в програмата на БСП за тази кампания, като започна с поздрав по случай 9 май.

„Днес е паметен ден, в който Европа се е освободила от хитлерофашизма. Днес почитаме гибелта на милионите хора, дали живота си за свободна и мирна Европа. Днес е и денят, в който Робърт Шуман произнася прословутата си реч за една единна, мирна, свободна, социална, солидарна, икономически силна Европа и ние като европейци се радваме на това, което се е случило на този ден. За съжаление, близо 80 години след 45-та година си задаваме въпроса дали наистина живеем в една мирна Европа, след като в Европа се пролива кръв. Задаваме си въпроса дали живеем  в една социална Европа, виждайки как неравенствата се увеличават и богатите става все по-богати, а бедните стават все повече и повече. Дали живеем в една солидарна Европа, в която като че ли интересите  на богатите държави надделяват над бедните. Дали живеем в една икономически силна Европа, каквото е било желанието на Робърт Шуман, при положение, че голяма част от индустрията в Европа страда и смята да я напусне заради експерименти като „зелената сделка““, коментира Драгомир Стойнев.

Водачът на листата на БСП в 13 МИР Пазарджик представи основните приоритети в програмата им:  като социално отговорна и разумна партия БСП залага на повишаване на минималната работна заплата до 1100 лв, еднократни помощи при раждане на първо, второ и трето дете съответно по 600 лв,  1200 лв и 1700 лв, еднократна помощ в размер на 7 МРЗ за първо второ и трето дете на родители, които са се осигурявали през последните 24 месеца, 10 МРЗ за майки и осиновители, които са учащи се в редовна форма на обучение, безплатни лекарства за децата до 14 години и законово регламентирани добавки за пенсионерите.

В сферата на образованието БСП настоява за въвеждане на единен стандарт за управление в образователните институции, за бюджетно финансиране само за държавните и общински училища, за един учебник по предмет, за засилване на възпитателната функция в детските градини, за израстване на родолюбиво, патриотично и национално отговорно поколение, за развиване на професионалното образование съобразно икономическите потребности и развитието на страната. Социалистите залагат в програмата си и ремонт на всички студентски общежития.

В здравеопазването БСП ще се бори за премахването на статута на търговски дружества на държавните и общински болници, за разпределяне на ресурса на Здравната каса само между държавни и общински здравни заведения.

Драгомир Стойнев посочи, че БСП предлага да се финансират големи инфраструктурни проекти чрез Българската банка за развитие.

Като енергиен експерт Драгомир Стойнев се спря подробно и на предложенията на БСП за решаване на проблемите в енергетиката, за несъстоятелния модел на либерализацията. „Никой не обясни на българските граждани, че в нито един документ не е написана точна дата, когато трябва да се случи либерализацията“, каза Стойнев и подчерта, че за БСП кауза е предоговарянето на „зелената сделка“, защото българският бизнес е притеснен, работещите в енергетиката – също. „Изкуствено поставени цели като намаляване на въглеродните емисии с определени проценти е неприемливо, защото България е изпълнила  своя ангажимент – спрямо 90-та година ние сме намалили нашите емисии с 40% и не е приемливо някой да ни казва, че ние не трябва да гледаме 90-та, а 2018-та година. В крайна сметка какъв е ефектът – България в момента изнася своите въглища за Македония и Сърбия, там произвеждат енергия и ние я купуваме, но там замърсяват. В съседна Турция – също. И в крайна сметка глобалният ефект е нула. Затова докато Европа не наложи всички да спазват определени ангажименти, ние няма как да се съгласим с тези рестрикции, затова нашата цел е предоговаряне на зелената сделка, НЕК да остане обществен доставчик на ел.енергията и в микса, който НЕК определя, да има квоти и за българските въглищни централи. БСП ще се бори държавната енергетика да работи в полза на държавата“, заяви Драгомир Стойнев. Той пое ангажимент за позитивна кампания. „Знаем, че на българските граждани им омръзна от избори, но това е цената на демокрацията, от всеки един гражданин зависи какви хора ще отидат в българския парламент – дали ще бъдат хора, които ще защитават неговия интерес или на региона, който го е излъчил или ще бъдат едни чуждопоклонници или изкуствени псевдопатриоти патриоти. За мен е част, че съм част от листа с  едни добри професионалисти и хора, които имат хъс, енергия и желание да работят, които милеят за страната и за българските граждани“, каза още Драгомир Стойнев.

Листа с кандидати за народни представители от Коалиция „БСП за България, 13 МИР-Пазарджик, парламентарни избори 2024 г.

 

 1. 10 Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев е завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Министър на икономиката и енергетиката, отговарящ и за ресор „Туризъм“, в периода 2013-2014 г. Народен представител в няколко парламента. Вносител на десетки социални и икономически законопроекти. Икономически съветник на премиера Сергей Станишев и един от авторите на икономическите доклади, изработвани в мандата на президента Георги Първанов.  Бил е Председател на Комисията по социална политика и Председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, както и Председател на групата за приятелство България-Франция.  Владее френски, английски и руски езици. Семеен с две деца.

 

 1. 10 Петя Цанкова

Магистър със специалност „Математика и информатика“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Има двадесет годишен стаж като учител в Професионална гимназия по механизация на земеделското стопанство - град Септември, Средно училище "Христо Ботев" в гр. Септември и Езикова гимназия "Бертолт Брехт"- град Пазарджик, в която преподава и в момента.

Десет години е член на настоятелството на НЧ „Будители-2004“ град Септември. Два мандата и половина общински съветник от листата на БСП в община Септември. Била е народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание и зам.-областен управител.

Председател е на Общинския съвет на БСП - Септември и на Областния съвет на БСП - Пазарджик. Семейна с един син.

 

 1. Лиляна Мърхова-Присадникова

Адвокат. Юрист с над 20 годишен опит. Работила е като адвокат и юрисконсулт в банка. Общински съветник от БСП в Общински съвет – Пазарджик. Председател на Общински съвет на БСП в Пазарджик. Член на сдружението „Сърце за малките неща“.

 

 1. Жечка Ташева

Лекар по обща медицина – Медицински университет "И. Павлов" гр. Пловдив. Дългогодишен лекар в Спешна помощ и в МБАЛ "Проф. Д. Ранев" в гр. Пещера. От 2017 г. е завеждащ филиал на Спешна  помощ в гр. Пещера.

 

 1. Веска Андонова

Инженер по Изчислителна техника от ТУ" Ангел Кънчев" – Русе, има квалификация като икономист-счетоводител от Варненски икономически институт. Учител по Предприемачество и специални предмети по технически дисциплини в гр. Ракитово.

 

 1. Васил Аврамов

Учител със сериозен интерес към модерни програми за развитие на човешките ресурси. Наред с основната си специалност „География и история“ има магистърска степен по „Обществено здраве и мениджмънт“ от МУ-София. Работи активно по програми на Junior Achievment България. Представител на община Велинград.

 

 1. Иван Ряхов

Строителен инженер. Собственик на бизнес в сферата на строителството. Семеен с две дъщери.

 

 1. Димитър Жилков

Бакалавър по "Бизнес администрация". Земеделски производител.

 

 1. Гергана Ганева

Член на местната структура на БСП в община Батак. Има дълъг трудов стаж. Професия козметик. Собственик на козметично студио.

 

 1. Златка Златанова

Магистър по "Български език и литература и руски език и литература от ПУ "Паисий Хилендарски". След дипломна квалификация в УНСС "Право". Секретар на „МКБППМН" община Пещера

 

 1. Петя Цокова

Завършва Нов Български Университет със специалност „Телекомуникации и Инженеринг на цифрови услуги“. Търговски консултант в мобилен оператор в гр. Пазарджик.

 

 1. Димитрия Митова

Магистър по „Начална и предучилищна педагогика“. Специалист „Социални дейности“  към Комплекс за социални услуги за работа с деца и семейства в гр. Пазарджик.


bsp20240509b.jpg


Loading...