Yettel_The_Recycler1.jpg

Образователната инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” ще разказва на хората за пътя на електронните устройства и защо е важно старата техника да не попада на сметищата

Първата по рода си интерактивна инсталация, посветена на електронните отпадъци – „РЕЦИКЛАТОРЪТ  на Yettel”, кани жителите и посетителите на Пловдив да се освободят от старата си техника, като се погрижат за околната среда. Цветният куб е разположен на пл. „Централен“ и освен да събира излязлата от употреба дребна електроника, той има за цел да запознае хората с принципите на кръговата икономика и ролята на всеки потребител за отговорното използване на технологиите.

Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат за пътя, който изминават устройствата – от добива на материалите, вложени в тях, през производството и веригата за дистрибуция до ръцете на потребителите, както и как може да завърши животът им след като излязат от употреба. Въздействащата 270-градусова прожекция дава отговор на въпроса „Защо трябва да рециклираме старите си устройства?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда.

Дизайнът на 3-метровото шкафче отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар. „Музей на електронните отпадъци, и смартфон „дисекцията“, която показва ценните материали, съдържащи се в устройствата. Използваните за експозицията телефони, платки, клавиатури и кабели са събрани по време на различни инициативи на телекома за събиране на стари електронни устройства и са „преобразени“ в различни предмети и форми. Най-атрактивна за децата и възрастните е двуметровата човешка фигура – „Кабелният човек“, изработен от 350 метра стари кабели, който приканва хората да седнат до него и да споделят своя снимка от инсталацията в Instagram, за да се включат в томбола с награда Nothing Phone (2). А специално създаден онлайн въпросник, достъпен чрез сканиране на QR код, показва на потребителите колко са „свързани“ с технологиите в зависимост от поведението им

От представянето си досега, с помощта на хиляди граждани инсталацията, е събрала близо 1000 кг електронни отпадъци, достигайки до над 130 000 души с посланията за отговорна употреба на технологиите. Сред предадените за рециклиране електронни устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. А калкулаторът за въглеродни емисии показва, че с правилното им обработване ще бъдат спестени над 1400 кг въглеродни емисии.

Проектът на Yettel е част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци, обявени официално за най-бързо растящият вид отпадък в света, и да предотврати попадането им в околната среда. Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора.

До 23 юни „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ е достъпен за всички в района, които искат да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще, като предадат ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци.

  


Yettel_The_Recycler2.jpg


Loading...