arh_tsvetanka_ivanova.jpg

Държавен архив – Пазарджик за поредна година присъди отличия за дарител и читател. Макар и в пандемична ситуация, интересът към дейността на архивистите, към събираните и съхранявани документи в никакъв случай не е по-малък.

На тържествена церемония в зала „Теодор Траянов“ директорът на архива Ненка Иванова приветства гостите от културните институции в Пазарджик ни и благодари, че заедно с Регионален исторически музей, Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" имат честта и отговорността да съхраняват документалната и културна история на Пазарджик и региона.

От 2016 г. Архивът има традиция да номинира читател, приятел и дарител за годината. Почетна грамота за дарител на 2020 г. получи г-жа Цветанка Иванова - изявен общественик и деятел, председател на Общински комитет "Васил Левски", предоставила документите на Комитета от учредяването му през 1991 г. до 2019 г. Новият фонд към ДА-Пазарджик съдържа Решение за учредяване, Проектоустав и Устав, кореспонденция, материали от чествания и от научна конференция, посветена на Апостола на българската свобода. Г-жа Цветанка Иванова, която е и председател на Читалище "Пробуда" - Пазарджик, благодари за наградата и сподели, че намира нещо символично в това да я получи на 9 юни - дата близка до датата на учредяването на Комитета "Левски" в Пазарджик – на 13 юни. Цветанка Иванова благодари на гостите, сред които беше лично учредителят на Комитета г-н Александър Арнаудов, както и на сегашните членове на Управителния съвет на Комитет "Левски" - Борис Хаджийски, директор на РИМ, и Лъчезар Риков, директор на РБ "Н. Фурнаджиев". Домакините на събитието си пожелаха да пребъде дейността на комитета и да комлектуват дигителен архив и нови описи.

Отличието за читател на 2020 г бе присъдено на Мрамор Полежански от Велинград, работил върху темата за раждаемостта в неговия край. Заради ковид ситуацията тази година не бе присъдено отличие „Приятел на Архива“.

Отбелязването на Световния ден на архивите – 9 юни, продължи с дигитална изложба, посветена на 105 г. от рождението на известният български литературен историк, критик, публицист, писател и преводач Иван Сестримски, чийто личен фонд е разкрит през 1988 г.


arh_komitet_levski.jpg


Loading...