n_manev_pam20210716ddd.jpg

Паметникът на именития български художник Никола Манев беше открит днес в центъра на Пазарджик – в близост до галерия „Георги Машев”. Паметникът е дело на скулптора проф. Георги Чапкънов и е изграден със спомоществователството на инж. Емил Йончев. Инициативата за него е на приятеля и интелектуален сподвижник на художника адв. Хари Харалампиев.

Никола Манев е родом от Пазарджик. Преди да си отиде от този свят, той завеща на града 30 свои платна, които днес оформят художествена сбирка в галерия, носеща името на художника. Никола Манев е почетен гражданин на гр. Пазарджик. Волята паметникът му да бъде издигнат тук е на неговия син Александър Манев. На откриването той не успя да присъства, но чрез автора на книгата за Никола Манев – Исак Гозес, предаде благодарностите си към спомоществователите и към ръководството на общината за почитта и уважението към неговия баща.

„За Никола Манев не може да се говори в минало време, защото любовта към него отдавна е кодирана в паметта на неговите поклонници и приятели и не току-така големият български журналист Исак Гозес написа книгата „Живея в светлина”, защото Манев беше поданик на светлината. Манев остави ярка следа в българската живопис и до последния ден рисуваше, а болничното си легло беше превърнал в обител на живописта”. Това заяви адв. Хари Харалампиев минути преди откриването на паметника. Той благодари на кмета и на главния архитект за това, че са се отзовали на идеята паметникът да бъде изграден именно на това място.

„Хората са казали: „Човек не умира дотогава, докогато го помнят”, затова аз съм щастлив, че всички ние помним Манев и той има такива приятели, които направиха така, че този паметник да е тук в центъра на града и минавайки покрай него, да си спомняме за този изключителен човек, който остави невероятно художествено наследство”, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той връчи свидетелство за дарение на спомоществователя за изграждането на паметника Емил Йончев и му благодари, че години наред прави така, че да се пази паметта и да се почитат великите имена от нашия град. Ще припомним, Емил Йончев е спомоществовател и на открития наскоро паметник на Борис Христов.

И Емил Йончев отправи благодарности към кмета за това, че години наред преобразява града ни и към скулптора Георги Чапкънов за това, че е приел предизвикателството да изгради паметник на Манев. Йончев съобщи, че Георги Чапкънов е автор и на още един паметник, който също ще бъде позициониран в Пазарджик – на българския цигулар Васко Абаджиев, който също е свързан с Пазарджик – неговият дядо е бил кмет на града.
На откриването на паметника на Никола Манев присъстваше голяма част от културната общност на града – художници, писатели, творци – приятели и почитатели на изкуството на Никола Манев.


n_manev_pam20210716dd.jpg
n_manev_pam20210716c.jpg
n_manev_pam20210716b.jpg
n_manev_pam20210716.jpg


Loading...