aksakov20210312a.png

Общо 2 850 ученици от 86 гимназии в цяла Европа участваха днес в онлайн сесия на Програмата „Euroscola Online“. Сред тях бяха 21 младши посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик. Част от тях бяха в клас, а другата - онайн. За два часа те влязоха в ролята на европейски народни представители от България, заедно с още три български училища – посланици на Европейския парламент.

Дискусията беше на тема ′′Укрепване на солидарността на ЕС във време на извънредно положение: Трябва ли да се ангажираме повече?". По време на двучасовото събитие, младежите от цяла Европа имаха възможност да задават директно въпросите си към заместник-председателя на Европейския парламент, Катарина Барлей.

Сесията на Програмата „Euroscola Online“ официално се открива лично от председателя на Европейския парламент Дейвид Мария Сасоли.

Правото си на участие пазарджишките ученици от Гимназия „Аксаков“ заслужиха, след като за втори път спечелиха съревнованието със свои връстници по Програмата „Училище посланик“ на Бюрото на Европейския парламент в България. През 2018-та година, аксаковци получиха първото признание за инициативите си като посланици на европейския парламент. Последователната им и иновативна дейност при популяризиране на политиките на Европейския съюз и неговите институции им донесе и второто признание в началото на тази година. Учениците от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик са единствените, които печелят последователно основния и допълнителния модул на програмата „Училище посланик“ в България.


aksakov20210312.png


Loading...