karmene_bebe.jpg

На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива традиционно се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето.


 

Мотото на Световната седмица е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Нейна основна цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като естествено човешко право, което трябва да се зачита, защитава,  спазва и насърчава.

През тази година РЗИ Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето съвместно с РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик и РБ „Никола Фурнаджиев“.

От началото на миналата седмица с активното участие на читалищните секретари от област Пазарджик, стартира издирването на интересни истории, практики, обичаи и ритуали от миналото на нашия край свързани с кърменето. Идеята на инициативата е да се обедини традиционното и съвременното знание за кърменето, както и достигането на по-широка обществена подкрепа за популяризиране на ползите от него. В тази връзка РЗИ Пазарджик също събира истории на минали и настоящи кърмачки. Всяка жена желаеща да сподели своя опит или история за кърменето може да я изпрати на e-mail: press_rzipz@mail.bg. Най-вълнуващите разкази ще бъдат публикувани на сайта на здравната инспекция.

В Седмицата на кърменето, всеки посетител на Парк Остров „Свобода“ - град Пазарджик, в организираната от РБ „Никола Фурнаджиев“ – Лятна читалня, може да прочете материали за кърменето. РЗИ Предостави на читалнята брошурите „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“ на НЦОЗА.

 

*****

ОТ РЗИ Пазарджик припомнят - майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие.

Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

 

Предимства на естественото хранене:

 

За бебето

Човешкото мляко съдържа ензими, хормони и имуноглобулини, които са незаменими и не могат да се синтезират в адаптираното мляко. То е жива тъкан, която се променя, за да посрещне хранителните нужди на бебето и го защитава от болести. Съдържанието на мазнини в майчиното мляко се мени от месец на месец, от ден на ден и дори от час на час. Млякото, произвеждано за преждевременно родено бебе е по-богато на протеини и калории. В студен климат човешкото мляко съдържа повече мазнини, а в топъл - повече вода. Майчиното мляко защитава бебето от болестотворни микроорганизми. Това е важно за все още незрялата имунна система.

Коластрата е първото мляко, което се отделя след раждането и съдържа растежни фактори, подпомага съзряването на чревната стена, намалява тежестта на някои инфекции и предпазва от алергии. Тя е в неголямо количество и съдържа по-малко мазнини, млечна захар и водоразтворими витамини, но в нея има повече белтъчини, мастноразтворими витамини и някои минерални вещества.

Към края на първата седмица от раждането се образува т. нар. преходно мляко. Колкото по-рано се закърми бебето и колкото по-често се поставя на гърдата, толкова по-рано се отделя зрялото мляко.

 

За майката

Кърменето подтиска овулацията. Повечето жени нямат цикъл през периода на кърмене.

Кърменето помага на тялото да се приспособи към многото промени, които се случват след раждането. Освобождава се хормона окситоцин, който кара матката да се възвърне към състоянието си отпреди бременността.

Кърменето изгаря допълнителни калории и повечето майки откриват, че отслабват бързо без диета.

Кърменето е по-лесно от храненето с шише. Кърмата е винаги готова, няма бутилки, които да бъдат мити и пренасяни, няма мляко, което да бъде охлаждано и после затопляно. Нощните хранения са по-лесни.

 

Кърменето на бебето е емоционален акт, съществува уникална близост между майката и сучещото й бебе.

Кърменето осигурява здравни преимущества за майката. Рискът от рак на гърдата, на яйчниците, на шийката на матката и рискът от остеопороза са по-малки за кърмещите жени.

 

 

 
Loading...