bata_pam2021.jpg

Представители на Инициативния комитет за реновиране на Паметника костница в с. Бъта, общ. Панагюрище сигнализираха ПА медия за стопирано от кмета на селото доизграждане на паметника. За инициативата за реновиране на паметника в Бъта сме Ви информирали и в предишни публикации, където сме представили и проекта, според който на две плочи отстрани на съществуващия паметник ще бъдат изписани имената на загиналите във всички войни жители на селото.

Към момента на паметника има изписани имената на 19 загинали, а са издирени имената на още 44 жертви от Руско-турската война 1877 – 1878 г., Сръбско-българската война 1885 г., Балканската и Междусъюзническата войни, както и от Първата световна война.

Паметникът в Бъта е включен в Регистъра на военните паметници в област Пазарджик. Проектът е съгласуван с всички институции, но вчера кметът не разреши на работниците да започнат планираното почистване на съществуващия паметник. Машинното почистване със специализирана техника е първата дейност от договора с изпълнителя - „СВЕТА СОФИЯ ВНЛ“ ЕООД. Целият проект, който е дело на арх.Бойко Столинчев и проф.Стефан Лютаков е представен на Фейсбук страницата на Инициативния комитет. Там е публикувана и текуща информация за съгласуването на проекта с различни институции. Според кмета на селото Георги Александров проектът не е оповестен, нямало е диалог и публичност. Той изхожда от това, че жителите на селото са възрастни хора и Фейсбук не е тяхното пространство. Самият той заяви пред ПА медия, че е изискал проекта от Община Панагюрище, но не го е получил и му се е наложило да отправи питане по Закона за достъп до публична информация, като все още няма отговор.

„Аз държа всичко да бъде публично, да има широко обсъждане, а не да рискуваме да сложим имена на хора, които не трябва да бъдат там. Изписаните имена трябва да са действително на хора, загиналите във войните и източникът за това да е, примерно, музей, документ, а не на някого баба му казала, че нейният дядо е убит във войната. Без да информираме хората чрез читалището и информационни табла, които имаме в селото, няма как общността да бъде наясно. Убеден съм, че проектът ще бъде реализиран, но държа да има публичност”. Това заяви пред ПА медия кметът Георги Александров, който очаква Инициативният комитет и Община Панагюрище да дадат необходимата гласност по проекта за реновиране на паметника костница.

 

В следващите кадри представяме проекта на арх.Бойко Столинчев и проф.Стефан Лютаков. Те са взети от ФБ страницата на Инициативния комитет.

 

 


bata_pam2021a.jpg
bata_pam2021b.jpg
bata_pam2021c.jpg


Loading...