iliyan_kuzmanov2021_13aug1.jpg

Балканско турне за представяне на първата си книга If you Meet Buddha Kill Him! („Ако срещнеш Буда, убий го!“) започна пазарджишкият социален предприемач Илиян Кузманов. Книгата беше представена първо в Македония и Сърбия. Пожарите отложиха премиерите в Гърция и Албания, но предстоят Румъния и Турция.

„За мен е важно, каквото е и съдържанието на книгата, да чупя рамки и стереотипи. Да бъдеш писател може да бъде атрактивно, като да бъдеш футболна или баскетболна звезда, както и много повече. Писателят може да бъде супер звезда, да живее като супер звезда, имам предвид истински писател, занимаващ се с литература, а не сценарист. Защото това е пътят да върнем младите хора към литературата, като им покажем колко е cool да се занимаваш с писане. Много повече отколкото да си някакво чалга клиширано парвеню. А стереотипите…, дори и това, че започнахме с Македония - мястото е супер, хората са изключително готини, отворени, модерни и креативни. А на нас ни насаждат омраза, политически и дипломатични недоразумения. Само ще кажа, че любов не се учи и възпитава от даскали и буквари. Само за няколко дни, чрез една неидеологическа книга, успях да достигна до един куп млади хора, на които им бе супер приятно и интересно. Но това е начинът - непринуден, приятелски, интересен, модерен не само за Македония и другите ни съседи, но и за когото и да е навън. Време е да си изчистим гардеробите от неадекватни хора и разбирания и да започнем простичко да се наслаждаваме и радваме на живота.“

Това заяви Илиян Кузманов по повод старта на Балканското си турне за представяне на първата си книга и сподели, че в Скопие е успял да „присламчи” към каузата „модерна българска литература“ националния отбор на Македония по баскетбол.

В избирания две поредни години за най-добър хотел на Белград Best Western Premier Natalija Residence Hotel Илиян Кузманов представи на мениджърите и персонала своята гледна точка за обслужването - клиент и будисткия хедонизъм. „Гвоздеят беше алтернативната книжарница „Утопия”, която направи едночасов филм за мен, а на импровизираното парти представяне присъстваха местната и балканска будистка общност. На въпрос накъде ще продължи с представянето на книгата си Илиян Кузманов отговори, че това ще остави зад завесите, тъй като, по думите му, „в Будизма плановете, не са нещо типично, по-важното е да грабнеш вълната и да се понесеш по нея”.

Iliyan Kuzmanov2021 13aug

На снимките:
Срещи с читателите в Скопие и Белград
Loading...