МИТКО ЩЕРЕВ ВЪЗРОДИ ОСЪДЕНИ ДУШИ

Mitko Shterev

Филмовият композитор на столетието Митко Щерев възроди една от емблематичните си песни „Осъдени души“. Маестрото записа нова версия на любимия на няколко поколения шлагер с младата певица Антония Маркова, солистка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.
Ето как самият той представи актуалния си проект:
„След кавъра на „Хризантеми“ сега Ви предлагам новата версия на песента „Осъдени души“. Всъщност, песен във филма „Осъдени души“ никога не е имало. Няколко месеца след филмовата премиера /1975 г./ оркестровата версия от филма оглави единствената класация по това време за поп песни в БНР и стоя там три седмици. Тогава Иля Велчев написа тези уникални стихове и така темата от филма се превърна в песен. С този кавър не целя да предизвиквам фурор или да вдигам шум около моята особа. Исках да направя нова версия на тази песен, в която аранжимента да има водеща роля и смятам, че поне за себе си го постигнах. Все пак това е кавър и не е задължително всички да го харесат. Благодаря на Антония Маркова за това, че се съгласи да участва в този проект. Благодаря и на Цветан Недялков, който изсвири перфектни китари, както и на Теодор Янков, благодарение, на който аранжимента ми прозвуча така, както си го представях“.
Самата Антония Маркова също представи в социалните мрежи изпълнението си:
„Имах честта и доверието да бъда поканена от великия български композитор Митко Щерев да участвам в проекта му, в който дава нов живот и различен прочит на много от неувяхващите си произведения. Благодаря му сърдечно с целия си респект и уважение, че избра мен, за да представя и да реализираме заедно изцяло новия му вариант на легендарната и много любима за мен “Осъдени души”. Нямам претенциите да се състезавам и да бъда сравнявана с единствената и неповторима Лили Иванова. С цялото ми възхищение към нея, искам само да кажа, че съм изключително щастлива и горда, че ми е дадена възможността да изпея за всички вас тази песен! Благодаря на Митко Щерев за поканата! За мен това е висока оценка. Благодаря, че имам честта да работя с него и че мога да се докосна до всички замесени в тази музикална красота ( макар и задочно с някои) - поетът Иля Велчев, китаристът Цветан Недялков, барабанистът Теодор Янков. Искрено се надявам да ви хареса и да разберете идеята, че това е кавър и именно това налага да бъде различен от познатия на всички ни вариант.
Благодаря на всички за подкрепата! Ще се радвам, ако ви хареса, да ни подкрепите в коментар и да споделите, този проект, създаден с много любов от Митко Щерев!“.
Реакциите не закъсняха, като повечето от тях приветстват съвременния прочит на превърналата се в класика творба. Ето избрани коментари от фейсбук:

Anna Ani: Песента е различна! И е страхотна и в този вариант!

Петър Деков: В този вариант песента е много по-красива, казвам го като музикант, който е свирил хиляди пъти тази песен. Няма някой човек, който би направил по-хубав аранжимент на песента от Митко Щерев!

Ирена Никифорова: Много интересна нова версия, която мога да слушам многократно! Поклон пред Митко Щерев и поздравления за изпълнението на Антония!

Rusina Katardjieva RU: Аз този път ще се опитам да не бъда многословна и ще кажа само, че:
1. Тази песен сякаш е писана за теб!
2. Докосва!
3. (третото е от мъжа ми ,който заспивайки на дивана ,наостри музикантските си уши и каза: "Кой го пее това в момента? ....." Че,тя го е изпяла и пее по-хубаво от Лили Иванова!!!" край на цитата.

Rosica Taseva: Филмът, музиката, песента, нямат нужда от коментар. Това е уникално нещо. Доста смело ми прозвуча, да се направи кавър. Но, китарата ме уби, а и ти до нея стоиш прекрасно. Радвам се, че поканата е дошла, точно към теб. Имаш гласът, имаш визията. Да, звучиш различно, може би не както всеки очаква, но така е направено, че наистина, да усетим и твоя глас и китарата. Преди години бях убедена, че твоя глас е много силен (и още съм), а сега ми се стори някак смирен, точно пасващ на всичко, което си представяме за "Осъдени души"... Много ми хареса. Дерзай!

Ekaterina Simonova: Уааау, уникално различно звучене на една от любимите ни български песни! Уникален Митко Щерев и невероятно, докосващо изпълнение на Антония Маркова. Поздравления за работата. Невероятни сте!!!

Лили Свиленова: Невероятен нов прочит на нещо познато... уникално звучене и глас... "Там където думите не могат, говори музиката".

Sashka Kirilova: Аплодисменти! Песен, която и до днес ме кара да настръхвам. Страхотен аранжимент със запазения почерк на големият Митко Щерев. Певчески талант, харизма, глас, който докосва, запазена марка за певицата с голяма усмивка Антония Маркова! Глас, силен текст, страхотен аранжимент и всичко това събрано в една невероятна песен. Страхотно ново звучене на една от любимите български песни!

Nadejda Ferdinandova: Има песни, от чиито първи акорди настръхваш... Любима песен и... любимо ново изпълнение! Възхитителна си, Тони! Не вярвах, че друг освен Лили Иванова, може да предаде емоцията и посланията на този музикален шедьовър. Но твоето изпълнение, Тони, е не само изключително въздействащо, то е разтърсващо - с нова енергия и живее нов живот! Бих го слушала отново и отново! Поздравления за зашеметяващия резултат от екипната работа на харизматичната певица Антония Маркова, на безспорния музикален гений Митко Щерев и на прекрасните музиканти!

Antonia Markova
Антония Маркова

вторник 09 март 2021 - 10:15:36
0/5 : не е гласувано