zdravni_gr2021c.jpg

Първите студенти по специалността „Медицински сестри” прекрачиха прага на Центъра за практическо обучение в Пазарджик към Медицински университет – Пловдив.

„С разкриването на центъра показваме, че когато всички институции- държавни, общински и образователни в случая, се обединят около една обществено важна и полезна цел, тя може да бъде постигната успешно“, каза в приветственото си слово кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Още по-щастлив съм, че в днешния първи учебен ден правим първа стъпка към откриването на един лелеян и дългоочакван проект, от който имахме нужда в Пазарджик. Нашите усилия ще продължат, ще подменим дограмата, а следващата година започваме ремонта на половината от общежитието, за което е осигурено държавно финансиране.

Сърдечно благодаря на всички, които днес са тук, за да засвидетелстваме своето уважение към тези, които бяха съпричастни към това. С това отново показваме, че в Пазарджик един от основните ни приоритети е образованието, защото ако не сме образовани, това означава, че не сме умни, а за да успяваме в живота, трябва да бъдем умни. Затова днес е един хубав ден на амбицията, последователността и умните решения!”, каза още кметът Тодор Попов.

Възраждането на обучението на медици в Пазарджик беше един от лелеяните проекти на покойния вече проф. Стайко Спиридонов. Днес дъщеря му д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен директор на „Хигия”, беше сред официалните гости, заедно с директорите на МБАЛ Пазарджик, ЦСМП-Пазарджик и „Здраве”, както и акад. Петър Николаков, който спомогна за реализирането на обучителния център. Гост на тържеството беше и областният управител на Пазарджик Иван Васев. Благодарение на държавата Община Пазарджик получи базата на бившия Учителски институт, където в момента се реализира обучението на медицинските сестри.

Студентките ще придобият степен „Бакалавър“ в края на обучението си. То е част от дейността на факултет „Обществено здраве“ към Медицински университет – Пловдив. Деканът на факултет по обществено здраве Проф. Мария Семерджиева приветства от свое име и от името на ректора на МУ-Пловдив проф. Мурджева първите студенти, като отбеляза, че като първи техният пример ще е водещ за всички след тях и им пожела успехи през учебната година.
Новите студенти заедно с официалните лица разгледаха базата, която е оборудвана с дарения от пазарджишките болници. Студентите имаха и първа среща с прекия си ръководител - Божурка Маринова, главната мед. сестра на болница „Здраве”. Първият випуск е основно от студенти, които са от региона на Пазарджик, а след като догодина бъде ремонтирано общежитието, студентите от по-отдалечени места ще могат да се възползват от настаняване там.

Zdravni Gr2021z

Zdravni Gr2021h


zdravni_gr2021d_.jpg
zdravni_gr2021a.jpg
zdravni_gr2021b.jpg
zdravni_gr2021g.jpg


Loading...