ivylo_shotev2021.jpg

Излизам с името си, с лицето си, с това, което съм, с успехите си, с работата си
и призовавам хората да излязат да гласуват и да ни дадат шанс да продължим промяната

 

Здравейте, г-н Шотев, вече е известно, че Вие сте водач на листата на „Продължаваме Промяната“ в Пазарджик. Бихте ли се представили за нашите читатели?

 Казвам се Ивайло Шотев, на 34 години, семеен, родом съм от гр. Пазарджик, работя в област Пазарджик, в частност в „Гален-Фарма“ – с. Калугерово, където съм управител. Основната дейност на компанията, която ръководя, е производство на лекарства, хранителни добавки и козметика. Оперираме основно на българския пазар, като в последните няколко години, в които аз съм управител, успяхме да стъпим на полския пазар, работим сериозно с балканските държави, изнасяме в над 10 държави - основно витамини. Поех моята малка фирма с около 20 човека персонал, в момента са 50, всичките са хора от района – от община Лесичово, административният и кадрови персонал е от Пазарджик – повечето са възпитаници на Математическата гимназия, явно има някаква връзка между математиката и фармацията… За работата си бих могъл да кажа, че работя много.

 Какви пречки срещате в бизнеса си?

 Това, което мен като управител ме тормози, са непрекъснатите проверки от страна на държавните институции. „Гален-Фарма“ като единствено предприятие в района е проверявано буквално всяка седмица. Нашата индустрия е много регулирана, има много агенции, които следят нашата дейност и отделно още 17 институции, които непрекъснато правят проверки. Нищо против проверките, но те са изключително често. Фирмата „Гален-Фарма“ съществува от 30 години, тя прави едно и също, хората са едни и същи, има последователност в дейността ни, аз като управител държа всичко да е изрядно, а толкова честите проверки ангажират постоянно част от персонала. Моля правилно да бъда разбран – проверки трябва да има, но нека бъдат на по-големи периоди от време, за да може да работим нормално. Нашата дейност е напълно прозрачна, работим на пазарен принцип, изцяло с дистрибутори, нямам бизнес с държавни компании. А иначе проблемите в бизнеса са като при всички – липса на квалифицирана работна ръка. Затова образованието и подготовката на кадри трябва да е сериозен приоритет на управлението.

 Как един млад, образован и успял човек реши да се впусне в политиката?

 Бях поканен. Получих обаждане от г-н Кирил Петков, с когото се познаваме и работим заедно. Той ми се е доверил да произвеждам в моето предприятие част от продуктите, които той изнася за чужбина, т.е. отговорността за производството е лично моя. Познаваме се, работим от три години заедно. Познавам и Асен Василев и им имам доверие за това, с което са се заели. За мен те са лидери, на които вярвам и мога да застана зад тях.

 Да разбирам, че сте избран от тях като лоялен партньор?

Когато ти дадат 20 невъзможни задачи и ти ги свършиш, си добър партньор (смее се). За мен наистина те са хора, на които вярвам, зад които заставам.

 Питах Ви за проблемите в бизнеса, но Вашите избиратели ще се интересуват повече от проблемите, с които ще се заемете като депутат.

 За мен най-важното е хората да имат справедливост. Не говоря само за проблемите в съдебната система, а за това, че всички български граждани имат нужда от равен старт и равни права. Всеки един от нас трябва да има достъп до добро образование, до здравеопазване и, разбира се, до работеща съдебна система. Аз съм видял как това се случва в други държави. Завършил съм Американския колеж в София, след това заминах за Лондон, където учих „Икономика“, след това в Москва учих „Политика“ в МГИМО (б.ред.: Московски държавен институт по международни отношения), пътувал съм в целия свят, работил съм с хора от различни държави, вълнувал съм се от това, което става в световен мащаб. Досега не се интересувах от политиката в България, но мисля, че е вече време и че хората, които заставаме зад г-н Петков и г-н Василев ще покажем, че и в България могат да се случват нещата по друг начин, че може да се работи, без да се краде, без да има корупция, без нарушения. Защото това са нашите пари и ние трябва да гледаме на тях като на наши пари. Като управител на малък бизнес не съм съгласен да работя с 90% от бюджета си, аз държа да работя с 100% от бюджета си. Затова трябва да излезем, да кажем кои сме – ето, аз съм Ивайло Шотев, и да се опитаме да се справим с проблемите, които стоят пред нас. Видяхте, г-н Петков чрез Банката за развитие показа, че могат да се спрат кредити за 800 милиона на три фирми на конкретни лица от олигархията – да, може, прави се. Те дадоха тон, трябва да продължим в този дух.

 Но два избора подред повториха резултат, който е неработещ, който не доведе до сформиране на правителство. Вие сте новият играч в политическата надпревара. Вярвате ли, че ще промените резултата?

 Смятам, че ще бъдем силно представени в парламента. Но това е разговор, който бих водил, след като знаем финалните резултати. Да, България, трябва да има правителство и това е абсолютно задължително.

 Кои са компромисите, които няма да направите за следващо управление, за сформиране на правителство?

 За нас е недопустимо да работим с ДПС. Казусът „Магнитски“ е обиден за нас, обидно е чужда държава да ни казва: „Хора, не ги ли виждате?“. Така че преди ДПС да изчистят позицията си спрямо олигархията и корупцията, ние не може да имаме тема на разговор с тях.

А с ГЕРБ?

 Бих казал с хора от ГЕРБ, а не с ГЕРБ.

 А с „Има такъв народ“?

 Те имаха невероятен шанс, два пъти, хората им гласуваха доверие, без да ги познават и те не оправдаха това доверие, не съм сигурен дали могат с нещо да допринесат за българския политически живот. Имаха своя шанс, изпуснаха го, не успяха. С някои хора от тях можем да работим. Но не забравяме, че те са в основата на това да няма правителство.

 Добре е, че за разлика от тях, Вие отрано излизате публично, при това лично и хората ще могат да Ви опознаят, да се срещат и разговарят с Вас.

 Да, излизам с името си, с лицето си, с това, което съм, с успехите си, с работата си.

 А за личния си живот ще кажете ли повече от това, че сте женен?

 Бих желал личният ми живот да остане личен. Мога да кажа, че двамата със съпругата ми работим много и че тя не работи при мен в „Гален-Фарма“. Но ме подкрепя за всичко, особено в това начинание.

 Има ли яснота кои са хората след Вас в листата?

 Нека да спазим реда и да изчакаме официалното им обявяване. Уверявам Ви, ще е скоро и ще ги представим публично.

 Като народен представител какво искате да направите за региона си?

 За мен е много важно област Пазарджик да бъде поставена на картата на България по отношение на външни инвестиции. В момента ни няма на тази карта, външни инвестиции липсват. Колко да е трудно?! Ако създадем нормални условия за работа, инвеститорите сами ще дойдат – и ще разкрият предприятия, и ще обучат персонал. От нас се иска да създадем нормални условия за бизнес, а също и за образование, за здравеопазване и не на последно място трябва да се погрижим за хората в неравностойно положение, за бедните, за възрастните.

 А какво Вие искате от политиката?

 Искам, когато изляза от нея, да бъда същият, да мога спокойно да се разхождам по улиците. През месец май се разхождахме със съпругата ми в центъра на София и изведнъж виждам една аптека, ако разрешите ще споделя името ѝ – аптека „Софармаси“, чиято витрина беше изцяло брандирана с продукти на „Гален-Фарма“. Не познавам собствениците, те се бяха доверили на мен и моята фирма, защото познават работата ми. Към това ще се стремя и в политиката. На финала на това първо за мен интервю бих призовал хората да излязат да гласуват и да ни дадат шанс да продължим промяната, която нашите лидери започнаха.

 Ivylo Shotev

Интервю на Катя Бузник
Loading...