byal_drob2022.jpg

На 24 март 2022 година Световната здравна организация и целият свят за 40 път ще отбележат Световния ден за борба с туберкулозата.

Мотото, прието за 2022 г. „Мобилизиране на ресурси за борба с туберкулозата. Спаси животи!”, говори за спешната необходимост от инвестиране на ресурси за ускоряване на борбата с туберкулозата и за изпълнение на ангажиментите, поети от световните лидери за премахване на това заболяване в съответствие със стремежа на СЗО за постигане на универсално здравно покритие, справедлив и равен достъп до здравни грижи.

На 24 март Световната здравна организация (СЗО) ще проведе специален онлайн дебат на интерактивната уеб платформа - End TB Forum. Участници в събитието ще бъдат министри, лидери и други висши представители на правителства, ръководители на международни агенции, хора боледували от туберкулоза, представители на гражданското общество, неправителствени организации. Онлайн дебати ще се излъчват на живо, ще се предостави възможност за интерактивна онлайн сесия за въпроси и отговори.

РЗИ Пазарджик и „СБАЛПФЗ – д-р Никола Пенчев – Пазарджик“ се включват в отбелязването на Световния ден. Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ през седмицата от 21.03 до 25.03 ще раздават здравно-информационни материали „Туберкулозата – невидимият враг“, планирани са обучения с ученици на тема „Туберкулоза – как да се предпазим“.

На 24 март лекари от „СБАЛПФЗ – д-р Никола Пенчев – Пазарджик“  ще извършват безплатни профилактични прегледи. За прегледите не се изисква предварително записване.

 

* * * * * * *

Датата 24 март не е избрана случайно от Световната Здравна организация, тъй като на този ден през 1882 г., д-р Роберт Кох публично представя пред Берлинското физиологично дружество своята забележителна лекция „За туберкулозата” и така 24 март се приема за дата на откриването на причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. За епохалното си откритие великият учен получава Нобелова награда през 1905 г.

През 1982 г. в чест на 100 години от откритието му Световната Здравна Oрганизация и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести предлагат 24  март за Световен ден за борба с туберкулозата.

Целта на СЗО е чрез отбелязването на този ден да се фокусира общественото внимание върху здравно-социално-икономическата значимост и тежест на това инфекциозно заболяване, и да се повиши осведомеността на обществото относно възможностите за превенция и лечение.

***

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Причинител на болестта

Причинител на болестта е туберкулозна бактерия, която се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.

Източници и начин на заразяване

Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.

Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване. Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но заболява една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма.

Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза.

Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. Стандартният курс на лечение при нея обичайно използва само един противотуберкулозен медикамент.

Рискови фактори

Непосредствен контакт с болен от туберкулоза

Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене

Съпътстващи хронични заболявания

Намалени защитни сили на организма поради различни причини

Пребиваване продължително време в затворени колективи

Заразеност с вируса, причиняващ СПИН

Симптоми на туберкулоза

Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя

Храчки  – особено когато в тях се появи кръв

Повишена температура – продължително температурно състояние

Нощно изпотяване

Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица

Отпадналост и безсилие

Безапетитие

Отслабване на тегло

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Важно! Ако имате някои от горепосочените оплаквания, незабавно потърсете съвет от лекар.

 

Профилактика на заболяването

  • Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания 
  • Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); редовно практикуване на физически упражнения и туризъм
  • Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици)
  • Поддържане на добра лична и обществена хигиена
  • Консумиране само на хранителни продукти (месо, мляко и яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол
  • Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции.

 

 
Loading...