lekari_obuchenie20220511.jpg

В Пазарджик се проведе дискусия с общопрактикуващи лекари за подобряване на комуникационните умения при общуването с пациенти с недоверие и съмнение във ваксинацията и конкретно във ваксинирането срещу COVID-19, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. Подобни дискусии се провеждат в цялата страна и тяхната цел е подобряване комуникационния процес между лекар и пациент, търсенето на практическа полза и обмяна на опит с общопрактикуващите лекари и лекарите от Временните имунизационни пунктове.

Дискусията на тема: „Комуникацията лекар-пациенти относно ваксинацията“ е по инициатива на Министерство на здравеопазването, представителството на СЗО за България, УНИЦЕФ, фондация „Астра Форум“ и се организира със съдействието на РЗИ - Пазарджик.

Гост лектори на събитието бяха д-р Христиана Бацелова, д.м. – асистент в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в Медицински университет – Пловдив, д-р Кремена Пармакова началник отдел „Надзор на заразните болести“, Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в Министерство на здравеопазването и специалист по комуникация Людмила Панева – „Астра форум“.

Представена бе концепция за общуване с пациентите, колебаещи се да си поставят ваксина, представена бе информация относно продължителността на имунитета след инфекция и ваксинация, показания и противопоказания за имунизация, включително и на пациенти със съпътстващи заболявания.

Поставени проблеми бяха борбата с невярната информация, циркулиращите митове в публичното пространство и негативните нагласи в част от хората по отношение на задължителните ваксини и ваксините срещу COVID-19.
Loading...