stadion_hebar1918a.jpg

На стадион „Георги Бенковски“ започна изграждането на нова осветителна система, която ще отговаря на изискванията за провеждане на мачове от Първа професионална лига на България. Стартът на строителните дейности дадоха кметът Тодор Попов, представителят на фирмата изпълнител АРЕТЕ строй ЕООД – Пламен Трифонов, и председателят на УС на „Хебър 1918“ Елизар Спасов.

Новото осветление ще бъде изградено за срок от два месеца, като е предвидено проектиране, изграждане на осветителна система с LED тела, стълбове, пилони, фундаменти за тях, кабелни трасета с дължина 600 м, проектиране на дизелов генератор за захранване на системата за непрекъсната работа минимум 3 часа. Стойността на проекта е 1 милион 320 хиляди лева без ДДС.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обясни защо в Пазарджик изграждането на ново осветление на стадиона става по-бавно отколкото във Варна и Септември: „Забавихме се, защото има срокове, които трябваше да спазим за провеждането на съответната поръчка, която днес финализираме. На въпроса защо по-бързо стана осветлението на стадионите във Варна и Септември ще отговоря, че инвестицията там е частна, собствениците там не са длъжни да се съобразяват със срокове и процедури, а на стадиона в Пазарджик собствеността е общинска и ние трябва да спазим всички изисквания на обществената поръчка – има срокове, те са двумесечни, през което време тече поръчката, има класация, има комисия, избира се изпълнител на поръчката и на надзора и затова минаха два месеца. Радвам се, че фирма АРЕТЕ отново ще изпълнява тази поръчка. Тя е правила и трибуните тук. Фирмата е добър наш партньори и се радвам, че приемат и предизвикателството да направим и осветлението на стадиона. Моята цел беше да имаме чисто ново осветление, което да ползваме 15 години минимум, като 5 години е гаранцията на самите осветителни тела. Можехме да вземем на старо и по-евтино осветление, но това предполага след няколко години да имаме отново същите проблеми“. ТОва обясни Тодор Попов и припомни народната мъдрост, че евтиното излиза скъпо.

Тодор Попов събщи, че заедно с инвестицията за ново осветление се реализира и още една инвестиция на стадиона – за нови 1800 седалки, които са други два сектора на стадиона и до края на годината или догодина ще бъдат покрити със седалки и останалите два сектора. Предстоят довършителни дейности извън стадиона - ще бъде разширен паркинга и ще се обособи отделен широк вход за линейки, какви са изискванията за подобен тип стадиони. В сградата на стадиона предстоят дребни довършителни дейности, но те ще бъдат завършени за времето, за което ще бъде изградено осветлението, така че възможността отборът ни да изиграе последните два мача на собствен терен е реална.


stadion_butilka2022.jpg


Loading...