vaksina_95_god.jpg

От РЗИ Пазарджик уведомяват жителите на област Пазарджик, че в момента се извършва снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари. До петък /14 октомври/ всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини ще бъдат снабдени със съответните количества, по информация на Министерство на здравеопазването. Ваксините са осигурени по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Тази година, в рамките на програмата са осигурени 190 хиляди ваксини, като ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки български гражданин на и над 65 години.


Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините през настоящия сезон са:
A/Victoria/2570/2019 (h1n1);
A/Darwin/9/2021 (h3n2);
B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);
B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

Ваксините се осигуряват по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта на Програмата е намаляване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксинацията срещу коронавирус няма общо с тази срещу грип. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси.

Гражданите, които не попадат във възрастовата група за безплатни противогрипни ваксини, могат да ги закупят в аптечната мрежа. Тази година за аптеките са предвидени близо 110 хил. ваксини, допълват от РЗИ.
Loading...