prof_ilko_getov.jpg

Проф. Илко Гетов се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест, и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като само ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

Във връзка с настоящия есенно-зимен период и възможността за нова COVID вълна, проф. Гетов посочва: „Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка в страната, в Европа и в повечето държави в света. Това обаче не следва да действа успокоително и да притъпява вниманието на здравните власти и населението към разпространението на КОВИД-19, тъй като приближават студените зимни месеци и са идентифицирани нови подварианти на вируса, Към момента се отчита повишаване на заболяемостта в държавите в северната част на Европа, в някои провинции в Китай и други азиатски държави. Вариантите на вируса, обект на проследяване и притеснение, са особено BQ.1 и BQ.1.1, които вече набират скорост на нашия континент.“

По отношение на мутациите на вируса, проф. Гетов споделя, че: Вирусът мутира активно, скоростно и постоянно. Целта на вируса е максимална адаптация към човека при все по-висока способност за заразяване, бързо разпространение и по-леко протичане на заболяването. На този етап пандемията се движи в очакваните прогнози и все по-често ще говорим за ендемично разпространение, пикове и спадове в заболяемостта.“

Ваксинирането срещу КОВИД-19 е право на личен избор, преобладаващата част от гражданите на ЕС избраха да се ваксинират и благодарение на достиженията на медицината и фармацията можем да кажем, че пандемията е прекършена и все повече се приближаваме към опашката ѝ. Много по-безобидно, рационално и сигурно е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш с резултат напр. дълъг пост КОВИД и да бъдат засегнати всички органи и системи на човешкото тяло. Пост ковид може да продължи 6 до 18 месеца и да наруши съществено и трайно качеството на живота“ каза още проф. Гетов.

Проф. Илко Николаев Гетов завършва Фармацевтичен факултет на ВМИ – София през 1988 г. От 1997 г. е асистент/гл. асистент, от  2005 г. доцент, а от 2013 г. професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“. Защитава докторска дисертация по научна специалност: Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията на тема „Фармакоепидемиологични проучвания върху употребата на антибиотици и психотропни лекарства“. Притежава  специалности по Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика, Клинична фармация и Болнична фармация придобити по линия на СДО в МУ-София и МУ-Варна. Понастоящем заема длъжност професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“ и е Председател на Общото събрание на Фармацевтичен факултет за мандата 2021-2025.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Инициативата „Ти решаваш“ е на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

 

 

 

 
Loading...