kravi.jpg

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пазарджик констатира огнище на туберкулоза по едрите преживни животни (ЕПЖ) в стопанство в град Стрелча, община Стрелча. Положителни проби за това заболяване се констатират за втори път в същия обект в последните шест месеца.

 В животновъдния обект се отглеждат около 120 елитни животни. Наличие на заболяването е установено в пет от тях, които са изследвани в обхвата на мерките, съгласно Програмата за надзор и контрол на болестта туберкулоза по едрите преживни животни и в резултат на първото огнище. Заболелите животни подлежат на санитарно клане. От констатирането на първото огнище във фермата се извършва учестен контрол до отчитането на отрицателни резултати в стадото за туберкулоза.

 За периода между констатираните първо и второ огнище млякото от засегнатата ферма е събирано единствено за преработка при температурен режим (над 73 градуса по Целзий), което го прави безопасно за консумация. Млекопреработвателното предприятие е уведомено своевременно и са предприети всички стъпки за осигуряване на безопасността на преработения продукт.
Loading...