zimni2023a.jpg

Преди началото на 48-то издание на Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ във фоайето на зала „Маестро Г. Атанасов“ беше открита изложбата „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и в чужбина“. Изложбата включва много фотоси, предоставени от Цветан Аджеларски - един от първите музиканти в оркестъра, а също материали от архива на Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ – Пазарджик, от Регионалния исторически музей и Държавен архив – Пазарджик.

„Тази история трябва да се знае и помни и препоръчвам на младите хора, които видях тук, непременно да разгледат изложбата. Трябва да дадем заслуженото уважение към този оркестър. Ние колкото и да помагаме, никой не може да спаси неспасяемото! Ако ги нямаше музикантите, ако го нямаше Маестрото, ако я нямаше и любовта на пазарджишката публика, нейната сетивност към този оркестър, той нямаше как да съществува - така че всичко това трябва да се помни и уважава“. Това каза Тодор Попов преди официално да открие изложбата и да връчи благодарствена грамота на Цветан Аджеларски.

„Радвам се, че съм отново тук, в моя дом, защото тук съм прекарал повече от 40 години. Всичко това, което виждате, го направих, за да се запази знанието за направеното от нас, музикантите, през всички тези години“, сподели Цветан Аджеларски и благодари на колегите си за хубавите моменти, за споделената любов към музиката.

С огромна признателност към всички, подкрепили оркестъра през различни периоди на неговото съществуване, се обърна Даниела Комсийска – един от дългогодишните музиканти. „Дълбоко се прекланяме пред човека и твореца, положил началото – проф. Иван Спасов – ярък ерудит с енциклопедични знания. Със своето доверие и висока оценка за дейността ни този колос утвърди вярата ни, че сме творци със завидно артистично майсторство, отличаваща се звучност и темперамент“, каза тя в обръщението си. Даниела Комсийска благодари на публиката на Пазарджик – „една взискателна, добронамерена и винаги съпричастна публика“. Благодари и на Маестро Григор Паликаров – „човек, който успя да влее нови сили и нови искри за стимул на оркестъра, рядък пример за творческо себеотдаване, музикант с пълна интелектуална и творческа мощ“. Специални благодарности Даниела Комсийска отправи към кмета Тодор Попов и ръководството на общината за това, че са съхранили Симфоничния оркестър като институция. С искрено вълнение в гласа прозвуча и апелът ѝ накрая: „Симфоничен оркестър - Пазарджик е имане – нека милеем за него!“

Официален гост на откриването на изложбата беше и областният управител Трендафил Величков, който подчерта подкрепата на държавата, поздрави музикантите и Тодор Попов за това, че общината подкрепя за всички видове изкуства, поздрави публиката и пожела на всички да са вълшебни трите вечери от 48-то издание на Зимни музикални вечери „Проф. „Иван Спасов“.


zimni2023b.jpg
zimni2023.jpg
zimni2023c.jpg
zimni2023d.jpg


Loading...