Cinigarova_higia.jpg

РК на БАПЗГ-Пазарджик вече има свой фонд в Държавен архив-Пазарджик

Професионалистите по здравни грижи в Пазарджик отбелязаха в аванс днес Международния ден на сестринството. Всяка година на 12 май медицинските сестри отдават почит на основателката на модерното сестринство - Флорънс Найтингейл. Тази година те отбелязаха тържествено и 20-годишния юбилей на съсловната си организация.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Регионалната ѝ колегия имат зад гърба си вече 20 години като съсловна организация и това е достатъчно основание събраната до момента история и документация на Регионалната колегия в Пазарджик да бъде предадена за съхранение в Държавен архив-Пазарджик. РК на БАПЗГ имат вече свой фонд в Архива, научи ПАмедия, и за идните поколения ще бъдат запазени важните факти от дейността на организацията, присъдените годишни награди, организираните кампании. В следващи публикации ще имаме възможност да Ви споделим и част от тази история, а днешният ден беше предимно посветен на празника.

„Европейският форум на националните сестрински и акушерски асоциации и СЗО обявиха седмицата 5 - 12 май 2023 г. за Седмица на уважение и признателност към акушерките и медицинските сестри във връзка с двата международни празника. Живеем във време на глобални здравни предизвикателства, време, в което необходимостта от преодоляването на дефицита на специалистите по здравни грижи става все по-осъзната, подчерта в словото си Галина Цинигарова, председател на РК на БАПЗГ.

„Необходимостта от инвестиции, привличане на кадри и осигуряване на по-добри условия на труд съществува на глобално ниво. Затова Международният съвет на медицинските сестри (ICN) представи тази година мотото „Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще“. Ние се присъединяваме към този призив и казваме „Нашите специалисти по здравни грижи са Нашето бъдеще“, каза още Галина Цинигарова.

С приветствия към медицинските сестри се обърнаха представители на местната и държавна власт, директори на здравни заведения. Всичките те благодариха на медицинските сестри за високия им професионализъм и за милосърдието, което проявяват всеки ден.


Sestri_Obshta.jpg


Loading...