praznikpz20230521b.jpg

С тържествена литургия в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Пазарджик започна програмата за отбелязване на Празника на Пазарджик. Това е 37-ият поред празник, който днес изпълни улиците и парковете на града с много хора.

Praznikpz20230521e

След тържествената литургия литийното шествие се отправи от църквата "Св. св Константин и Елена" през центъра на града до площад "Константин Величков.

Praznikpz20230521f

Празничната програма започна с изпълнения на Представителен младежки духов оркестър и Оркестъра на Военно-въздушните сили. След като кметът на Пазарджик издигна знамето на града, официалните гости се изкачиха на трибуната. Сред тях бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, народните представители Стефан Мирев и Небие Кабак, духовници. Н.пр. Знеполският епископ Арсений отслужи молебен за здраве.

Praznikpz20230521d

Praznikpz20230521vv

Кметът на Пазарджик Тодор Попов издигна знамето на Пазарджик под звуците на химна на Пазарджик.

В празничното си обръщение към жителите и гостите на Пазарджик кметът Тодор Попов подчерта,  че градът ни се развива благодарение на мечтите и надеждите на всеки един от нас. „Независимо от конюнктурата, независимо от нелеките предизвикателства на времето, в което живеем, позитивизмът и желанието да вървим напред го превръщат в един красив европейски град. След няколко месеца в Пазарджик ще бъде открит и уникален по своя замисъл парк „Градините на света“, чието послание, което искаме да отправим към всички е „Мир, разбирателство и хармония“. Проектът, подкрепен от чуждестранни посланици, консули, дипломати в България и благословен от нашите духовници и папа Франциск, ще представя дървесни растителни видове от цял свят, ще вдъхновява, ще образова и ще предлага своеобразни пътешествия без граници. За мен като кмет на града има и особено значение фактът, че вече 16 години сме заедно в емоцията и настроението на празника, но заедно и в работата, която всички ние вършим за доброто на нашия град. Оправдано е днес самочувствието ни на успели хора, защото обликът на града ни реално се променя благодарение на усилията на всички!

Скъпи съграждани, пред нас е поредната динамична година, в която нашите приоритети са ясни. Очакват ни предизвикателства, но аз съм уверен и убеден, че заедно ще се справим с тях – с позитивно отношение, работа и вяра в доброто! Да ни закрилят светите равноапостоли св. св. Константин и Елена! Честит празник, скъпи пазарджиклии!“. Това заяви Тодор Попов и сподели, че е убеден, че откритият снощи паметник на двамата равноапостоли ще се превърне в един от символите на града ни.

Поздравителен адрес беше получен от Румен Радев, президент на Република България.

„В днешния празничен ден Ви пожелавам да бъдете смели в мечтите и амбициозни в плановете си за родния край. На всички жители и гости  на града желая здраве, мир и добро настроение“, се казва в поздравителния адрес на президента. Поздравителни адреси бяха получени още от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Национално сдружение на общините в България, Административен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пазарджик, Областна дирекция на МВР-Пазарджик, Регионална безопасност и защита на населението- Пазарджик, Военно окръжие-Пазарджик, Областна дирекция Земеделие и гори, кметове на български общини и много други представители на държавната, местната администрация и бизнеса.

След официалната част се състоя ритуала по награждаване на децата, родени на Празника на Пазарджик. До момента още няма новородено бебе на Пазарджик. Последните две години на тази датата също не са родени бебета, а последното бебе на Пазарджик вече е на 3 години и това е Теодора Загорова, родена на 21 май 2020 г.  Новороденото получава 500 лв, а всички деца, родени на Празника на Пазарджик, - по 100 лв. Днес кметът връчи като подарък на децата на празника на Пазарджик по 100 лв.

Praznikpz20230521c

Празничната програма продължи с изпълнение на ансамбли за народни песни и танци от Сливен, Разград, Пазарджик и др, а довечера програмата на Тортата е от 20 ч. с участието на трио „Вива“, Преслава и Миле Китич.

Praznikpz20230521

Praznikpz20230521a

Катя Бузник
Loading...