gradina12.jpg

Създаването на младежко пространство в „Градината на света” в Пазарджик обедини ученици, спортни шампиони, държавна и местна власт

 

Младежите в Пазарджик ще имат свое специално пространство в „Градината на света”. Това става възможно в рамките на инициативата "Моста към обществото и институциите", съпътстваща дейностите по проекта на Сдружение "Младежки гвардейски отряди" - "Младите хора – Бъдещето на България – с неограничени възможности" с договор № 25-00-20/10.07.2023, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2021-2025), Тематично направление - "Неформално обучение за придобиване на умения и ключови компетентности.", Министерство на младежта и спорта.

Близо 100 момчета и момичета от XVIII ученически гвардейски отряд в Пазарджик, спортното училище в града, представителен танцов състав „Чудесия” и Съвета за младежка политика дадоха старт на мисията по облагородяване на младежко пространство в „Градината на света” в парк-остров „Свобода”, за което ще се грижат сами и занапред. На събитието присъстваха кметът на Пазарджик Тодор Попов, олимпийските медалисти Ренета Камберова и Георги Георгиев, бившият волейболен национал и настоящ спортен директор на "Хебър" Тодор Алексиев, президентът на ВК „Хебър” Александър Иванов, младата надежда на българското джудо Емил Вълчев и неговите съотборници от джудо клуб „Кодокан”, представители на местната и държавна власт, представители на Регионален исторически музей – Пазарджик, ръководството на „Жилфонд” – Пазарджик и журналисти.

С добро настроение и ентусиазъм младите хора на Пазарджик засадиха различни дървесни видове и храстовидни растения, като неоценима подкрепа в начинанието им оказаха кметът на града, спортните шампиони, ландшафтен архитект Татяна Бояджиева и д-р Денислава Ангелова - председател на Сдружение „Младежки гвардейски отряди”. Инициативата имаше за цел да даде възможност на представители на местните институции, младежи, ученици и доброволци да работят рамо до рамо и да допринесат за това околната среда край тях да бъде по-красива и по-зелена.

В новосъздаденото парково пространство за младите хора на Пазарджик е предвидено да се обособят и зони за отдих и насърчаване към четене и неформално учене, чрез позициониране на пейки, върху чиито седалки ще бъде поставен QR -kod за връзка с библиотечно приложение с надпис „Чети в парка!“.

Преди да започне изграждане на пространството младежите бяха разделени на екипи с конкретни задачи - екип по изграждане на композиция-проектиране, екип по озеленяване, екип по организиране и изпълнение на дейностите и т.н. Участниците в екипите бяха инструктирани в усвояване на знания и умения по изграждане на идеен проект, за предимствата на растителните видове в дългосрочен план, силния ефект на дърветата върху изменение на климата, ползата от дърветата за хората и др.

В подготвителния етап на изпълнение на дейността участие взеха служители от общински предприятия, които подготвиха терена и осигуриха необходимите за облагородяването му лопати, гребла, лейки и други инструменти.

Младежкото пространство се намира в непосредствена близост до специалния кът на Христо Стоичков, който преди година направи първата копка на мащабния международен проект „Градината на света”, имащ за цел да се превърне в най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света. Легендарният лекоатлет Карл Люис, който пристига в Пазарджик след броени дни за нейното официално откриване, също ще има своя специална зона в нея.


gradina13.jpg
gradina0.jpg


Loading...