todor_popov20231127.jpg

Съд очаква всеки, който говори за корупционни схеми и корупционни пари по времето на Попов

„Ще започна от там какво точно оставих на новия кмет на община Пазарджик – оставих работещи системи, работещ екип и функционираща община“. С тези думи дългогодишният кмет на Пазарджик Тодор Попов започна пресконференцията си, която беше по повод първата пресконференция на новия кмет Петър Куленски. В нея той акцентира на натрупаните задължения на общината по отношение на доставчици и институции.

За задълженията

„Да, общината винаги е имала текущи задължения, те не са от вчера, не са от два месеца, те са от 15 години. Общината спряла ли е да работи?! Бюджетът на общината е около 150 милиона лева. Имаме 17 милиона текущи задължения, те винаги са били между 10 и 15 милиона лева. Някога да сте ме чули да се оплача от липса на пари, да кажа, че някой ми е виновен, че държавата ми е виновна, че някой друг е виновен. Кметът отговаря за намирането на пари и на решения – не някой друг! Ако се не лъжа, той (бел.ред. – Петър Куленски) вече е избран за кмет на общината и трябва да търси решения. Трябвало да намери 2.5 милиона лева до края на годината. Ами ти ако не можеш да намериш 2.5 милиона лева до края на годината, какъв кмет си станал, моето момче!? Ти трябва да ги намериш! Аз как съм ги намирал?! Мислите ли, че съм нямал решение на цялата ситуация и да се кандидатирам за кмет?! Има решение, но за какво да му ги казвам, да си ги намери той! За една година могат да бъдат изплатени“.

За отклоняването на средства от държавните дейности

„Това не е отклоняване на средства, а е вътрешно ведомствени заеми, които се изчистват в рамките на годината и се прави от всички общини.
Щели да пускат сигнали – ама срещу мен са пускани по 20 сигнала на ден в продължение на 16 години. Тази община е проверявана десетки пъти. Аз съм най-проверяваната публична личност. Общината всяка година минава през АДФИ, Сметна палата, ОСЕС, ОСОС, през всякакви тъпи сигнали, които са писани и са пускани. Ако е имало нещо през тези години, досега щяха да са ме разпънали на кръст десет пъти. Още повече за тази година приехме бюджета на 8 септември за това, че две години същите симпатяги, но на национално ниво не приемаха бюджет“.

За намеците за корупция

„Ако още веднъж (бел.ред.-кметът) си позволи да говори за източване на общината и за корупционни пари или схеми, ще го съдя за всяка приказка. Къде са тези пари и схеми?!
Общината щяла да работи според възможностите си – ама възможностите на общината зависят от кмета, не от някой друг.
Аз как съм намирал средства- за всичко! Чакам да видя решения!
С корупционни практики ли идва „Костал” тук? Или „Ариете”? С корупционни практики ли дойде Тодор Белчев и целият му холдинг?
Това да си кмет се иска мащаб, качества, баланс. Правил съм го цели 16 години. Знам как се прави и мога да го направя. Аз съм се явил на това състезание да го спечеля. Как ще саботирам сам себе си, недоумяваше Попов.
„ Пазарджиклии избраха нещо различно – да им е честито! Хората приеха всичко като даденост. Не, скъпи приятели, не е даденост. И сега ще го разберете всички по трудния начин. Това се дължеше на качествата, които имам аз и моят екип, на труда, който сме положили, за да даваме самочувствие на града. Мислите си, че се е случило от само себе си. А, не, и сега ще го разберете.

За волейбола

За волейбола – беше обещал на Александър половината от досегашната сума, след три дни му отказал с мотив, че това е частен клуб. От тук нататък всяка една система ще функционира, само ако кметът има възможностите, желанието, опита и мащаба да я подсигури. Гражданите вече имат база за сравнение – така беше при Тодор Попов, така е сега. Гражданите вече ще имат база за сравнение – опасявам се, че тя няма да е в полза на сегашния кмет.
За спортните клубове – половината от парите ги даваха спонсори. И те бяха там заради мен. На мен са имали доверие, защото ме познават какъв човек съм. Моят план беше догодина нови спонсори изцяло да поемат издръжката на волейбола и футбола. След Нова година трябваше да дойдат два големи спонсора, но няма да дойдат. Защо? Вие давате ли пари на непознати? Нека феновете го знаят. Сряда със сигурност ще е последният мач на този отбор на „Хебър” – и сезонът ще се доиграва с юношки. Тези не искаха да платят хотела на „Алурон” (Заверче) – аз съм уредил през познати да го платят, иначе щеше да стане международен скандал, защото това е ангажимент на домакина!”
Футболът е същата работа.

За проектите

Има подготвени за над 200 милиона лева. И да не са от новото ръководство?! Те са готови и са подготвени от екипа на Тодор Попов.
Проявих разбиране – след изборите помолих екипа си да останат, за да помогнат на новия кмет. Сега ще помоля екипа си да напусне. И размислих, оставам тук и при всяка глупост, казана от тях, на следващия ден ще обяснявам надълго и нашироко колко нищо не разбират и нямат грам експертиза.


Момче, ако нямаш решения – аз имам!
Така Тодор Попов се обърна към новия кмет от залата на БТА в Пазарджик.

„Вие си приказвате така, на ангро”. Същата схема ще стане и в Пазарджик. Обяснявате как били влачени чували с пари, как едни 10 милиарда се крадяли на година – същата тъпотия. Общината щяла да работи според възможностите си. Ама те възможностите на Общината зависят от теб. Ти си кмет на общината, не си счетоводител. Аз как съм намирал средства. Ако не можеш да се справиш, кажи „сори”. Ако можеш, покажи. Чакам да видя решения”, каза бившият кмет.

Според Попов „за 10 дни едно удостоверение не е излязло от тази община  – 10 000 документа чакат резолюция”.
Помолих колегите да останат. Сега ще ги помоля да напуснат.

Че не мога да им предложа аз работа с моите познанства и връзки ли?! Кой ще иска да остане тук за 1000 лева заплата и да си коси нервите! Да видим как ще се оправят. Каквото повикало – такова се обадило. Къде му е екипа? Оставил съм му Румен (бел.ред.: секретарят Румен Кожухаров), оставил съм му Гайдаров (бел. ред.: финансиста Георги Гайдаров), оставил съм му експерта по проектите Славейко (бел. ред. Комсалов). Оставил съм му Петров (бел.ред.: зам.-кметът Петър Петров) – стои там. Утре ще го помоля да си тръгне – какво да прави там!? Да си назначава заместник-кметове. Дали сме им толеранс един месец – след 10 дена ще помоля всички колеги да си ходят.
С корупционни практики ли идва „Костал” тук? Или „Ариете”?
Едни от водещите европейски фирми. С корупционни практики ли дойде Тошо Белчев и целият му холдинг? Били фирми на Тодор Попов тук, които са работели. Това са местни фирми и Общината работи с тях десетки години, за да поддържаме високо ниво на публични услуги. Аз не съм си скъсал задника от работа през годините, за да може някакъв полуаматьор да се оправдава с мене. Това да си кмет на община Пазарджик, не означава да си играеш с едно камионче на пясъчника пред входа. Тук се иска мащаб, качества, баланс, искат се хиляда и сто неща. Всички системи в момента са в ступор – ти трябва да обясниш кое как ще се случва. Това, ако не го направи до Коледа, тежка катастрофа го чака. Ако не можеш да се справиш, казвай. Аз мога да се справя и знам какво трябва да се направи”, рязък бе Попов.

Тодор Попов заяви също, че очаква как ще се справят с пребоядисването на Младежкия дом и бутането на паметника на св.св. Константин и Елена, обявен от опонента му за незаконен. „Като се кандидатираш за кмет, трябва да знаеш как да се справиш“, подчерта още веднъж Тодор Попо


todor_popov20231127a.jpg


Loading...